MENIU

Soleimani, înmormântat marți. Zeci de mii de oameni au strigat la Bagdad "Moarte Americii"

Mii de oameni s-au adunat în piaţa Mollavi din orașul iranian Ahvaz, situat la granița cu Irakul, și au arborat drapele roşii - culoarea sângelui "martirilor", verzi -culoarea islamului şi albe ornate cu sloganuri religioase. Aceștia au arătat portrete ale generalului Qasem Soleimani, ucis de americani, care comanda forţa Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, a informat Realitatea Plus.

Trupul neînsufleţit al înaltului comandant iranian Qasem Soleimani a fost adus cu un avion pe aeroportul acestui oraş din sud-vestul Iranului, locuit de o importantă minoritate arabă. Omagiul naţional urmează să continue la Teheran, potrivit Realitatea Plus.

Pe de altă parte, au fost scene dramatice pe străzile din Bagdad, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al generalului Qasem Soleimani a trecut prin mulțimea de oameni.

Mulți oameni au plâns și au scandat "Moarte Americii". Assifa Abbas, o irakiană care participă la procesiunea funerară din Bagdad, a declarat pentru CNN că speră că tragedia va marca sfârșitul prezenței americanilor în Irak.

"Lovitura ne-a ucis eroii dar a creat mii de Soleimani și de Muhandis. Dacă parlamentul nu votează expulzarea americanilor, se va vedea adevărata față a Irakului pe străzi”, a spus femeia.

Marţi, va avea loc înmormântarea în oraşul natal al generalului iranian. Liderii iranieni au promis că vor răzbuna moartea generalului Soleimani.

Peste Ocean, președintele Trump a avertizat Teheranul că Statele Unite vor lovi „foarte rapid şi foarte dur” zeci de zone din Iran dacă Republica Islamică atacă personal sau obiective americane. Secretarul de stat Mike Pompeo a subliniat că decizia liderului de la Casa Albă a salvat vieți.

Mai multe articole despre:
soleimani bagdad inmormantare soleimani