MENIU

Slovacia sfidează UE și încetează ajutorul militar pentru Ucraina - Premierul Robert Fico, pro-rus și aliat al lui Viktor Orban, a făcut anunțul

Slovacia este prima țară care anunță oficial că încetează ajutorul militar pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia de peste un an și jumătate. Anunțul noului premier slovac, cu o poziție pro-rusă și foarte apropiat de Viktor Orban, un aliat fidel al lui Vladimir Putin, a venit chiar din inima Uniunii Europene.

 

Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, a anuțat joi că guvernul său încetează ajutorul militar acordat Ucrainei.

Fico a făcut această declarație înaintea Consiliului European ce se desfășoară la Bruxelle, pe agenda căreia figurează printre subiectele majore și Ucraina și ajutorul dat de comunitatea europeană și occidentală țări iinvadate de Rusia, din 24 februarie 2022.

Premierul slovac Fico a declarat că țara sa “nu va mai furniza arme Ucrainei”, însă ajutorul umanitar va continua.

„Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei” , a declarat Fico.

Anunțul proaspătului premier al Slovaciei vine la a doua zi de la numirea sa oficială în funcție, după ce partidul său a cîștigat alegerile parlamentare în urmă cu câteva săptămâni. El a fost numit în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta pro-rus.

Președintele slovac Zuzana Caputová l-a numit, miercuri, 25 octombrie, în funcția de prim-ministru pe Robert Fico și pe membrii cabinetului său la Palatul Prezidențial din Bratislava. 

Fico a primit aprobarea cabinetului după ce a câștigat alegerile din 30 septembrie. Potrivit promisiunilor din campania electorală, Fico, declarat pro-rus, este pregătit să încalce convențiile UE și să se alieze cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

În campania sa electorală, Fico a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei și sfidarea principiilor UE, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA. 

Partidul lui Robert Fico, Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a alcătuit o majoritate pentru o coaliţie de guvernare împreună cu formaţiunea Hlas (Vocea), un partid moderat de stânga scindat din Smer-SD, şi cu formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).

Fico a mai fost prim-ministru al Slovaciei între anii 2006 și 2010 și în perioada 2012-2018, demisionând din funcție după cele mai mari proteste din Bratislava de după 1989 ca urmare a asasinării jurnalistului de investigații Jan Kuciak. Jurnalistul de investigații și iubita sa au fost uciși în februarie 2018.Kuciak și logodnica sa, Maritna Kušnírová, au fost împușcați în casa lor situată într-un sat aflat la 50 de km de Bratislava. Corpurile neînsuflețite au fost descoperite pe 25 februarie 2018.

Înaintea asasinării sale, Kuciak primise mai multe amenințări cu moartea după anchetele sale, ultimele vizând chiar oameni importanți din partidul din care face parte actualul premier Fico.