MENIU

Situaţie fără precedent! Ziar închis după ce reporterii de investigaţie au fost ucişi

Situaţie teribilă pentru presa din Mexic. Un ziar a decis să îşi închidă ambele ediţii, și pe cea tipărită şi pe cea online, din cauza asasinării reporterilor de investigaţie. Doar luna trecută au avut loc trei asemenea cazuri, de fiecare dată fără ca vinovatul să fie identificat de autorităţi. 

Adio!, a titrat cotidianul Norte pe prima pagină în ziua în care şi-a încetat apariţiile tipărite după 27 de ani de existenţă. Într-un editorial, ziariştii mexicani şi-au justificat decizia prin riscul la care se expun şi prin lipsa de reacţie a poliţiştilor. 

Ultimul asemenea caz a implicat o jurnalistă care lucra pentru ziarele Norte şi La Jornada. Miroslava Breach a fost împuşcată de opt ori, când se afla în propria maşină alături de copilul său. Acesta nu a fost rănit, iar agresorul a lăsat în urmă un bilet în care scria că motivul a fost ,,gura-spartă" a jurnalistei.

Pe lângă Miroslava Breach, alţi doi ziarişti din Mexic au fost ucişi în martie, în state cu o prezenţă ridicată a traficanţilor de droguri. De altfel, de la începutul anilor 2000, peste o sută de jurnalişti au fost omorâţi sau au dispărut în ţara nord-americană. 

Luna trecută, un guvernator local s-a plâns că nu are fondurile necesare pentru lupta împotriva crimei organizate. Oficialul a declarat că a cerut bani de la guvern, dar aceștia nu au ajuns. 

Mai multe articole despre:
Mexic jurnalişti ucişi