MENIU

Singura țară UE care susține operațiunea Turciei în Siria: Ungaria

Viktor Orban și Erdogan

Ungaria și-a arătat susținerea pentru planul Ankarei de a muta o parte dintre refugiați în Siria, în zona aflată la graniță, unde armata turcă și aliații arabi luptă de o săptămână cu forțele kurde. Poziția Budapestei o contrazice pe cea a UE, care și-a arătat opoziția față de intervenția militară turcă împotriva kurzilor din Siria.

Ministrul maghiar de Externe Péter Szijjártó a precizat că țara sa susține planul Turciei de a muta refugiații în Siria, notează Politico.

Ungaria este interesată strict de relocarea migranților în Siria, a precizat Szijjártó, în timpul unei vizite la Baku, Azerbaidjan.

Budapesta va coopera cu Ankara dacă Turcia va crea o zonă sigură în Siria, unde refugiații care au părăsit țara vor putea fi mutați.

Poziția Ungariei o contrazice pe cea a UE, care a cerut Turciei să sisteze imediat operațiunea înm Siria.

Asigurările oferite de Ungariei Turciei au fost similare la cel mai înalt nivel, atunci când premierul Viktor Orban s-a întâlnit, tot la Baku, cu Recep Erdogan.

Potrivit presei maghiare, citate de Euractiv.com, Erdogan i-a mulțumit lui Orban pentru sprijinul oferit în privința intervenției militare.

Sprijinul nu a fost doar unul declarativ.

În urmă cu o săptămână, Budapesta a diluat limbajul folosit într-o declarație în care critica incursiunea Turciei în Siria.

 

Mai multe articole despre:
UE Siria Ungaria Turcia Viktor Orban kurzi Peter Szijjarto