MENIU

Serghei Lavrov: Unele ţări occidentale încearcă să folosească criza din Ucraina pentru a izola Rusia

<p>Moscova </p>

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite că folosesc Ucraina drept "arenă pentru o luptă geopolitică", iar Moscova nu vrea să vadă statul vecin în calitate de "monedă de schimb", relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului rus, "subiectul ucrainean este pentru noi cel mai important, spre deosebire de Statele Unite, care consideră Ucraina drept arenă de luptă geopolitică pentru viitorul lumii".

"I-am întrebat pe miniştrii europeni şi pe (secretarul de Stat american) John Kerry de ce Occidentul pledează pentru o încetare a focului imediată Afganistan sau Israel, iar în cazul Ucrainei nu procedează la fel, dar nu mi-au răspuns", a afirmat Lavrov, într-un interviu pentru Itar-Tass.

"Nu am vrea ca Ucraina să devină monedă de schimb", a subliniat şeful diplomaţiei ruse, afirmând că "în prezent se întâmplă anume acest lucru, împotriva voinţei Rusiei".

Lavrov a declarat că "unii parteneri occidentali se străduiesc să folosească criza din Ucraina pentru a izola Rusia, în încercarea de a consolida influenţa lor tot mat scazută pe scena internaţională".

El a îndemnat la respectarea acordului încheiat vineri, la Minsk, între forţele de la Kiev şi separatişti.

De asemenea, Lavrov a apreciat că NATO "promovează ideea unei ameninţări din partea Rusiei, pentru a-şi justifica existenţa".

"Acum ţările baltice şi Polonia cer NATO să-şi îndrepte sistemul de apărare antirachetă împotriva Rusiei. Cine oare, sănătos la cap, s-ar gândi astăzi că putem invada Europa? Acest lucru este exclus!", a subliniat ministrul rus.