MENIU

Șeful Wagner, dezlănțuit după discursul halucinant al lui Putin - Prigojin se plânge că n-au nici lopeți pentru tranșee, în Ucraina

Șeful Wagner, dezlănțuit după discursul halucinant al lui Putin - Prigojin se plânge că n-au nici lopeți pentru tranșee, în Ucraina

Acuzațiile șefului Wagner vin în cascadă în ultimele zile. Evgheni Prigojin, supranumit bucătarul lui Putin, se plânge din nou de cei mai importanți oameni din Armata Rusiei, numiți chiar de Vladimir Putin în războiul din Ucraina.

„Este deja o încercare de a distruge armata privată Wagner, fapt comparabil cu trădarea de patrie. Se lucrează direct pentru distrugerea Wagner. Între timp, armata privată Wagner continuă să fie angajată în bătălia sângeroasă pentru Bahmut şi pierde sute de combatanţi în fiecare zi”, a reclamat vehement Evgheni Prigojin pe canalul său de Telegram.

Acuzațiile vin exact în ziua în care Putin a anunțat că va continua războiul în Ucraina și a lansat acuzații grave la adresa Ucrainei și a Occidentului. Liderul de la Kremlin susține că acestea ar fi început războiul în urmă cu un an, iar Rusia ar fi intervenit pentru a opri conflictul.

Prigojin mai susţine că ministrul Apărării - Serghei Şoigu şi generalul Valeri Gherasimov, noul șef al trupelor ruse din Ucraina, au interzis furnizarea de muniţii către luptătorii de la Wagner şi să fie „ajutaţi cu transportul aerian”.

Șeful grupării paramilitare mai spune în mesajul de pe Telegram că „nici măcar lopeți pentru săparea tranșeelor nu mai sunt primite” de cei care fac parte din Wagner. 

„Are loc pur şi simplu o opoziţie directă. Aceasta poate fi asimilat unei înalte trădări.

Acești oficiali au decis că este țara lor, poporul lor, ei vor decide când vor muri”, a mai adăugat Prigojin, în mesajul audio transmis pe canalul său de pe Telegram.

În ultimele luni, Prigojin a dat mai multe semnale prin care ar dori să acapareze puterea, începând cu controlul total al frontului din Ucraina, potrivit mai multor analiști politici și militari internaționali. După avansul și câștigurile slabe ale rușilor în sud-estul Ucrainei, șeful Wagner a acuzat comandanții armatei din Ucraina că sunt niște „clovni”, în încercarea de a domina intervenția din Ucraina și de a ajunge cât mai aproape de preluarea puterii la Kremlin.

Iar în urmă cu doar o săptămână, Prigojin a anunțat că ministrul Șoigu ar fi ordonat să nu fie mediatizat pe canalele media ruse. El a venit și cu dovezi în acest sens. Șeful Wagner a publicat pe canalul afiliat grupării un document al Ministerului rus al Apărării în care se cere ca numele său să nu fie menționat și să nu fie mediatizate declarațiile sale privind intervențiile în războiul din Ucraina. 

Jurnaliștii pro-Kremlin ar fi fost îndemnați să susțină că luptele din Ucraina ar fi duse de „escadroane de asalt", „parașutiști ruși" și „unități de trupe aeropurtate".

În plus, grupul Wagner nu mai poate recruta deținuți pentru a-i trimite în război, operațiunea fiind preluată de Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Șoigu.