MENIU

Şeful Pentagonului ajunge la Bucureşti. O navă militară a SUA a intrat în Marea Neagră

<p>Nava militară USS Vella Gulf a intrat vineri &icirc;n Marea Neagră</p>
Şeful Pentagonului &icirc;ncepe miercuri un turneu &icirc;n Singapore, Belgia, Rom&acirc;nia şi Franţa

Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, va începe, miercuri, un turneu de 12 zile, urmând să se deplaseze în Singapore, Belgia, România şi Franţa, relatează AFP.

Acest turneu va începe cu o scurtă deplasare la baza militară Elmendorf din Alaska, unde secretarul american al Apărării va evalua capacităţile de apărare antirachetă, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al lui Hagel, contraamiralul John Kirby.

Ulterior, Hagel se va deplasa spre Singapore, pentru a asista, în perioada 30 mai-1 iunie, la Dialogul de la Shangri-La, un mare forum anual consacrat securităţii în regiunea Asia-Pacific.

După această vizită, el va participa, pe 3 şi 4 iunie, la reuniunea miniştrilor Apărării din cadrul NATO, prima întâlnire de acest tip "după incursiunile Rusiei în Ucraina", a adăugat Kirby.

Hagel "crede că aliaţii noştri europeni trebuie să considere această criză drept o oportunitate pentru revitalizarea NATO şi reafirmarea angajamentelor lor în favoarea apărăii colective", a spus purtătorul de cuvânt.

Apoi şeful Pentagonului urmează să se deplaseze în România, unde va vizita o navă americană, crucişătorul USS Vella Gulf, aflat în prezent în Marea Neagră.

El îşi va încheia turneul prin vizitarea Franţei, unde se va întâlni cu omologul său Jean-Yves Le Drian, înainte de a participa la ceremoniile dedicate Debarcării din Normandia.

O navă de război a intrat în Marea Neagră

Crucişătorul american Vella Gulf a intrat vineri în Marea Neagră, în contextul tensiunilor dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia din cauza crizei din Ucraina, relatează publicaţia Stars and Stripes.

Echipajul navei militare americane va participa la antrenamente cu aliaţii, în cadrul cooperării în domeniul securităţii, anunţă colonelul Steve Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Prezenţa navei militare în Marea Neagră demonstrează angajamentul Statelor Unite de a coopera strâns cu aliaţii în scopul sporirii securităţii şi stabilităţii maritime", a explicat Warren.

De la amplificarea crizei din Ucraina, Washingtonul a trimis mai multe nave militare în Marea Neagră, pentru exerciţii comune cu aliaţi din cadrul NATO. Convenţia de la Montreux (1936) interzice navelor militare ale unor ţări nonriverane să rămână în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.