MENIU

Donald Trump şi şeful NATO, reacţii foarte dure după testul nuclear efectuat de Coreea de Nord

Al şaselea test nuclear al lui Kim Jong Un a strârnit reacţii foarte dure din partea liderilor mondiali. Donald Trump a scrie pe Twitter că activităţile Phenian-ului sunt periculoase pentru SUA, iar regimul de la Phenian "înţelege un singur lucru". Totodată, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat ferm acţiunea Coreii de Nord, pe care o acuză că are un 'comportament destabilizator'.

“Coreea de Nord a desfăşurat un test nuclear major. Declaratiile şi actiunile lor continua sa fie foarte ostile si periculoase pentru Statele Unite”, scrie Trump în tweet-ul sau.

La scurt timp, preşedintele american a revenit cu alte două mesaje dure, în care precizează că Phenian-ul este o ameninţare pentru China:

"Coreea de Nord este o naţiune renegată ce a devenit o mare ameninţare şi ruşine pentru China, care încearca să ajute, dar cu puţine succese", noteaza preşedintele american într-un al doilea mesaj pe Twitter.

"Coreea de Sud înţelege acum, aşa cum le-am spus şi eu, ca declaraţiile de conciliere cu Coreea de Nord nu vor funcţiona, ei înteleg doar de un singur lucru!", a continuat Trump în al treilea tweet.

Stoltenberg: Acţiune destabilizatoare

O reacţie fermă a avut şi şeful NATO. ''Aceasta este încă o încălcare flagrantă a numeroaselor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, printre care rezoluția 2321 adoptată în noiembrie 2016. NATO este îngrijorată de modul de comportare destabilizator al Phenianului, ce reprezintă o amenințare pentru securitatea regională și internațională'', a afirmat Stoltenberg într-un comunicat.

El a cerut regimului nord-coreean să-și respecte obligațiile internaționale și să înceteze imediat toate activitățile nucleare și balistice actuale, într-o manieră completă, verificabilă și ireversibilă și să se reangajeze în dialogul cu comunitatea internațională. Coreea de Nord a anunțat că a testat duminică o bombă cu hidrogen. Postul public de televiziune nord-coreean a afirmat că testul a fost un 'succes total'. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean. Precedentele teste nucleare efectuate de Phenian au avut loc în 2006, 2009, 2013 și în ianuarie și septembrie 2016.

Precedentele teste nucleare efectuate de Phenian au avut loc în 2006, 2009, 2013 și în ianuarie și septembrie 2016.