MENIU

Şefa diplomaţiei europene: Nu există nicio scuză ca Turcia să se îndepărteze de statul de drept

Mogherini

Instituțiile democratice și statul de drept în Turcia trebuie protejate "pentru binele acestei țări", a declarat luni Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, avertizând în același timp guvernul turc împotriva unor măsuri care ar putea afecta ordinea constituțională în țară ca urmare a loviturii de stat eșuate, potrivit Reuters și AFP.

"Noi spunem astăzi că statul de drept trebuie să fie protejat pentru binele Turciei", a declarat ea, într-o conferință de presă, la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe din UE la Bruxelles.

"Nu există nicio scuză ca Turcia să ia măsuri pentru a se îndepărta de statul de drept", a insistat șefa diplomației europene. "Vom trimite un mesaj puternic în acest sens Turciei", a avertizat ea.

"Noi am fost primii în timpul tragicei nopți care am spus că instituțiile statului trebuie să fie protejate", a spus Mogherini înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE, la care este așteptat și secretarul de stat american John Kerry.

Circa 6.000 de militari au fost arestați după puciul eșuat în Turcia, soldat cu cel puțin 290 de morți, conform unui nou bilanț oficial.