MENIU

Secretarul general NATO a acceptat invitaţia de a efectua o vizită în România. Când va avea loc

Ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a adresat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, invitația de a efectua o vizită oficială în România în cursul anului 2016, anterior Summit-ului de la Varșovia, invitație acceptată de înaltul oficial, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe.

"Secretarul General al NATO a apreciat rolul substanțial al României în cadrul Alianței, arătând că și-a consolidat profilul unui Aliat de încredere, care asigură contribuții conceptuale și operaționale relevante pentru securitatea euro-atlantică. Jens Stoltenberg a apreciat în mod deosebit continuarea, și în 2016, a participării substanțiale a României în Afganistan, precum și angajamentul României de a spori bugetul alocat apărării", se arată într-un comunicat MAE.

Potrivit sursei citate, Lazăr Comănescu a susținut consolidarea securității și stabilității flancului estic al NATO, evocând în acest sens Declarația finală a reuniunii șefilor de stat din Europa Centrală și de Est, organizată la București pe 4 noiembrie. În perspectiva Summit-ului Aliat din Polonia, din iulie 2016, șeful diplomației române a apreciat ca necesară implementarea completă a Planului de acțiune al NATO pentru creșterea capacității operaționale/Readiness Action Plan (RAP). De asemenea, a subliniat că NATO trebuie să acorde o importanță sporită unei abordări strategice în regiunea Mării Negre și continuării măsurilor de adaptare a NATO pentru descurajarea factorilor de risc. În plus, a evidențiat importanța unei abordări echilibrate din partea Alianței în răspunsul la provocările din Est și din Sud.

De asemenea, ministrul Comănescu s-a referit la activarea, la 1 decembrie, a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est care, alături de Unitatea NATO de Integrare a Forțelor, reprezintă o componentă esențială a prezenței Aliate pe teritoriul României.

De asemenea, a informat asupra activării, până la sfârșitul acestui an, a Facilității antirachetă de la Deveselu, o etapă semnificativă în dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. În cadrul întâlnirii, Lazăr Comănescu a evidențiat participarea consistentă a României la misiunea Resolute Support din Afganistan, precum și angajamentul României pentru creșterea bugetului dedicat apărării, se mai arată în comunicatul MAE. Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat în perioada 1-2 decembrie, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de externe NATO.