MENIU

Se desprinde Scoţia de Marea Britanie? Planul Londrei pentru menţinerea actualelor graniţe

Edinburgh, Scoţia

Lira sterlină s-a depreciat luni la minimul ultimelor zece luni față de dolar, din cauza incertitudinilor privind viitorul Scoției în Regatul Unit, transmite BBC. În semn de răspuns, Londra a anunţat un plan ce vizează acordarea unei autonomii sporite Scoţiei, cu ceva mai mult de o săptămână înaintea referendumului pentru independenţă, notează Agerpres.

Luni dimineață, lira sterlină a scăzut cu 1% în raport cu dolarul, până la 1,6159 unități, înregistrând de asemenea un declin de 1% față de euro, la 1,2480 unități. În urmă cu o săptămână moneda britanică se tranzacționa la 1,66 dolari.

La Bursa de la Londra, cel mai semnificativ declin l-au înregistrat acțiunile firmelor cu sediul în Scoția. Astfel, titlurile Standard Life au scăzut cu 3%, acțiunile băncilor Royal Bank of Scotland au înregistrat un declin de 2,4% și, respectiv, 2,7%.

Datele vin după ce susținătorii independenței Scoției sunt pentru prima dată majoritari, într-un sondaj publicat duminică de Sunday Times, cu 11 zile înainte de referendum. Conform sondajului YouGov/Sunday Times, procentul celor care ar vota 'da' la referendum este de 51%, în timp ce tabăra opozanților este cotată cu 49%.

'Cel mai recent sondaj de opinie reprezintă un semnal de alarmă din partea tuturor investitorilor care încă nu au estimat riscul unui vot în favoarea independenței', a apreciat analistul Alexandre Baradez, de la IG France.

Bursa de la Londra a avut luni dimineață cea mai slabă performanță din regiune, în primele minute de la debutul tranzacțiilor indicele principal FTSE-100 a scăzut cu 0,2%, la valoarea de 6.840,33 puncte.

Guvernul britanic va prezenta în zilele următoare un plan prin care vizează să acorde Scoției o mai mare autonomie în ce privește taxele, cheltuielile și alocațiile sociale, în cazul în care locuitorii ei vor respinge independența la referendumul de la 18 septembrie, a declarat duminică ministrul de Finanțe George Osborne, după publicarea rezultatelor sondajului realizat de Sunday Times.

PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,8% în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, iar datele Oficiului Național de Statistică (ONS) arată că economia este acum cu 0,2% înaintea nivelului ridicat înregistrat înaintea crizei, în primele trei luni din 2008.

Comparativ cu trimestrul doi din 2013, PIB-ul Regatului Unit a urcat cu 3,1% în perioada aprilie-iunie 2014, cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 și al șaselea trimestru consecutiv de creștere.

Banca Angliei (BoE) se așteaptă la o creștere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre țările cu cea mai bună evoluție din rândul națiunilor dezvoltate.

Planul de urgenţă al Londrei

Guvernul britanic va prezenta în zilele următoare un plan prin care vizează să acorde Scoției o mai mare autonomie în ce privește taxele, cheltuielile și alocațiile sociale, în cazul în care locuitorii ei vor respinge independența la referendumul de la 18 septembrie, a declarat duminică ministrul britanic al finanțelor, George Osborne, transmite Reuters.

'Veți vedea în următoarele câteva zile un plan de acțiune pentru a acorda Scoției mai multe prerogative, în ce privește taxele, cheltuielile, statul social, plan care va fi pus în practică în momentul în care la referendum rezultatul este 'nu'', a spus ministrul britanic la televiziunea BBC.

El a menționat că planul în acest sens este elaborat împreună de principalele trei partide politice din Parlamentul Marii Britanii.

Ministrul britanic de finanțe a făcut aceste declarații după ce susținătorii independenței Scoției au ieșit pentru prima dată în frunte, într-un sondaj publicat duminică de Sunday Times, cu 11 zile înainte de referendum. Conform sondajului YouGov/Sunday Times, procentul celor care ar vota 'da' la referendum este de 51%, în timp ce tabăra opozanților este cotată cu 49%.