MENIU

Schimburi de tiruri între cele două Corei, în zona liniei de demarcaţie maritimă din Marea Galbenă

Schimburi de tiruri între cele două Corei, în zona liniei de demarcaţie maritimă din Marea Galbenă

Un schimb de focuri s-a produs marți între o navă sud-coreeană și una nord-coreeană, după ce o șalupă de patrulare a Coreii de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană /RPDC/) a trecut linia de demarcație între cele două Corei în Marea Galbenă, în zona coastei de vest a peninsulei, informează agenția de presă Yonhap.

'O șalupă de patrulare nord-coreeană a trecut linia Limitei de Nord (NLL) în Marea Galbenă în jurul orei locale 09:50', se afirmă într-o declarație a Statului Major interarme sud-coreean.

'Pentru a forța nava să se retragă, militarii noștri au trimis mesaje de avertizare și au tras un foc de avertisment', se mai spune în aceeași declarație.

Dar, în loc să se retragă, vasul nord-coreean a ripostat deschizând focul, potrivit responsabililor militari de la Seul.

'Acest fapt ne-a obligat să tragem din nou. Numai după aceasta, nava /nord-coreeană/ a plecat', a indicat Statul Major interarme sud-coreean. Nu se precizează dacă în urma acestui incident s-au înregistrat eventuale victime.

Incidentul survine după ce sâmbătă autoritățile de la Seul și regimul nord-coreean au ajuns la un acord cu privire la reluarea negocierilor oficiale la cel mai înalt nivel. Părțile au convenit să organizeze o a două rundă de discuții în următoarele săptămâni.

Peninsula Coreea se află practic în stare de război, deoarece războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat prin semnarea unui armistițiu și nu a unui tratat de pace. Relațiile dintre RPDC și Coreea de Sud (Republica Coreea/RC/) s-au deteriorat brusc în 2010, când în Marea Galbenă s-a scufundat corveta "Cheonan", iar Seulul a invocat o torpilă nord-coreeană drept cauză. Au urmat alte noi incidente, care au dus la un război al declarațiilor și degradarea relațiilor între cele două țări.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord RPDC chimb de focuri Coreea