MENIU

Scenariul pregătit pentru Rusia: Cum pot interveni SUA direct în războiul din Ucraina - Avertisment ferm către PUTIN

Vladimir Putin, președintele Rusiei

SUA poate interveni direct în războiul din Ucraina, fără NATO. Este avertismentul transmis de un general al armatei americane către Federația Rusă pentru a bloca escaladarea în invazia militară și nejustificată în Ucraina.

Generalul David Petraeus, fost director CIA, a vorbit despre un scenariu posibil pentru războiul din Ucraina. Posibila evoluție a conflictului din Ucraina după nouă luni de la invadarea Rusiei este o amenințare fermă la adresa regimului de la Kremlin, apreciază analiștii politici și militari.

Fostul general al armatei americane susține că în Ucraina „ar putea interveni o forță internațională condusă de Statele Unite”, într-un interviu acordat publicației franceze L\"Express. În același timp, acesta nu crede într-un al treilea război mondial, generat de conflictul dintre Rusia și Ucraina. 

Federația Rusă a ajuns într-o situație dificilă în acest moment, iar Vladimir Putin nu mai poate opri sau inversa această evoluție, susține fostul general american Petraeus, explicând că „Ucraina are acum pe teritoriul său o armată mai mare şi mai capabilă decât cea a Rusiei"

"Mobilizarea parţială a Rusiei a fost dezorganizată şi divizată. Ea nu va produce soldaţi de înlocuire ruşi bine pregătiţi şi bine echipaţi", a afirmat Petraeus.

"Cred că linia roşie pentru NATO este direct legată de angajamentul de autoapărare colectivă din articolul 5, adică un atac împotriva unei ţări membre NATO. Acestea fiind spuse, cred că este posibil ca Rusia să întreprindă o acţiune în Ucraina care ar fi atât de şocantă şi atât de oribilă încât Statele Unite şi alte ţări ar putea reacţiona într-un fel sau altul, dar ca forţă multinaţională condusă de Statele Unite şi nu ca forţă NATO", avertizează generalul american în rezervă.

Generalul a explicat pe larg și care ar fi răspunsul NATO în cazul în care Rusia foloseşte arme nucleare, atenționând că este vorba doar de un posibil scenariu.

„În primul rând, vreau să precizez că ceea ce descriu aici este doar o opţiune - una care presupun că se numără printre cele care ar fi luate în considerare dacă Putin ar lua decizia extrem de proastă de a folosi o armă nucleară tactică în Ucraina. O astfel de acţiune ar avea ca rezultat faptul că Putin şi Rusia s-ar afla într-o groapă şi mai adâncă decât înainte", a mai spus generalul Petraeus pentru  L\"Express.

„Există, fără îndoială, multe opţiuni: diplomatice, financiare, economice, juridice şi militare; identificate ca posibile răspunsuri. Ceea ce am menţionat este doar una dintre ele. Dar având în vedere că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a declarat public - şi le-a spus omologilor săi ruşi - că răspunsul la utilizarea armelor nucleare ar fi "catastrofal", ne putem aştepta ca acesta să includă mai mult decât acţiuni diplomatice, financiare, economice şi juridice", a mai explicat Petraeus.

Nu e prima oară când Petraeus a avertizat cu acest scenariu. La începutul acestei luni, Petraeus avertiza că SUA ar putea elimina toate forțele ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, amintind și de flota rusă de la Marea Neagră, dacă Moscova  ar recurge la utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Fostul general american de top susține, totuși, că Moscova nu este de fapt interesată să escaladeze conflictul din Ucraina și să-l transforme într-un război global. David Petraeus nu crede că războiul dintre Rusia şi Ucraina se va transforma într-un al treilea război mondial. El a explicat că un conflict mai larg este „ultimul lucru” de care președintele rus Vladimir Putin are nevoie în acest moment.

Petraeus a mai spus, în interviul acordat publicației franceze, că Rusia nu ar putea face nimic pentru a schimba situația din prima linie, acest lucru fiind nefavorabil Moscovei. El a amintit rapoarte recente din presa occidentală despre contraatacuri majore și câștiguri obținute de forțele de la Kiev, inclusiv în sud,  în timp ce Moscova insistă că forțele ruse au respins un atac al Ucrainei în regiunea de sud a Hersonului.

Analiza lui David Petraeus vien în urma experienței acumulate în timpul in care a fost comandant al Forţei Internaţionale de Asistenţă şi Securitate în Afganistan între 2010 şi 2011 şi director al CIA între 2011 şi 2012.