MENIU

Scenariul ireal avansat de americani pentru războiul din Ucraina: Putin va folosi BOMBA nucleară ca să rămână la putere în Rusia

Scenariul ireal avansat de americani pentru războiul din Ucraina: Putin va folosi BOMBA nucleară ca să rămână la putere

Un diplomat american, fost ambasador în Rusia, susține că Vladimir Putin nu va ezita să apese butonul nuclear doar pentru a rămâne la putere, la Kremlin.

Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, în perioada2012-2016, prezintă un scenariu ce pare neverosimil în cazul următoarelor acțiuni ale președintelui rus Vladimir Putin în cazul escaladării războiului din Ucraina.

Diplomatul american susține că Putin va recurge la atacul nuclear pentru a se păstra la conducerea Rusiei, într-un editorial semnat în The Washington Post. În același timp, o asemenea evoluție în escaladarea din războiul din Ucraina ar fi „autodistructivă” pentru Putin, argumentează Michael McFaul.

„Obiectivul primordial al tuturor autocraților este să rămână la putere. (...) Ultima mutare a lui Putin a fost să sugereze puternic utilizarea armelor nucleare. Comentariile recente ale președintelui Biden despre posibilitatea unui Armaghedon nuclear sugerează serviciile  de informații americane consideră credibile amenințările lui Putin. Însă, chiar dacă Putin ar folosi o armă nucleară, ar putea, de asemenea, să dea lovitura finală pentru menținerea sa la putere în Rusia. Niciun lider mondial nu l-ar sprijini. Lumea democratică ar fi obligată să răspundă cu arme mai sofisticate pentru Ucraina, precum și sancțiuni cu adevărat paralizante pentru Rusia”, estimează diplomatul american.

„După un atac nuclear, niciun lider ucrainean nu va cere capitularea. În schimb, Zelenski ar avea toate motivele să mute războiul în Rusia, să atace ținte importante din Moscova și din alte orașe mari. În același timp, este greu de crezut că majoritatea rușilor ar saluta folosirea armelor nucleare împotriva vecinilor lor slavi. Câțiva propagandiști de televiziune care strigă și câțiva politicieni neofasciști ar putea susține acest act oribil, dar nu ar trebui să-i confundam cu majoritatea tăcută a Rusiei. Putin ar ajunge probabil să rămână singur în propria sa țară, ca un nebun care ar trebui oprit. (...) 

Cea mai bună cale pentru Putin de a păstra puterea este să pună capăt invaziei - astăzi. El ar putea să declare victoria în apărarea Donbasului și apoi să ordone o lungă negociere pentru stabilirea granițelor și drepturilor celor care locuiesc în Donbas. Majoritatea rușilor – elitele și masele – l-ar sprijini”, concluzionează Michael McFaul, care adaugă și că „imperialiștii fanatici nu au mijloacele și nici sprijinul poporului pentru a-l răsturna pe Putin. Este o pură fantezie”, referindu-se la cei care vor reîntregirea Imperiului Țarist sau a Uniunii Sovietice.

„Pentru mulți ruși, războiul din Ucraina nu a început în februarie, ci în septembrie, când Putin și-a anunțat planurile de mobilizare în masă a soldaților, începând cu 300.000 de noi recrutați, ca o mișcare de a opri pierderile Rusiei pe câmpul de luptă. Peste noapte, războiul ignorat luni de zile de majoritatea rușilor a devenit dintr-o dată o problemă personală pentru aproape fiecare familie din Rusia, scrie fostul ambasador. Astfel că au avut loc două tipuri de mobilizări în proporții aproape egale - înrolarea sutelor de mii de ruși pentu război, dar și fuga rușilor din țară pentru a evita războiul. (...) După anunţurile de mobilizare, sondajele de opinie publică au arătat creşterea temerilor faţă de război. Și este puțin probabil ca sprijinul pentru război să crească până la încheierea invaziei. Elitele, familiile din clasa de mijloc discută acum în privat și uneori chiar public dacă liderul lor (Putin - n.red.) și-a pierdut calea. Refuzul în masă de a lupta în războaie pierdute a mai avut loc în Rusia, aducând uneori revoluția”, avertizează Michael McFaul în editorialul din The Washington Post.

„Dacă forțele armate ruse continuă să piardă pe câmpul de luptă, singura modalitate de a pune capăt acestui război ar putea presupune aducerea altcuiva la putere la Moscova. Până în prezent, susținătorii războiului din Rusia sunt zgomotoși și publici. Dar dacă războiul continuă să meargă prost, vocile care susțin în liniște cererea de pace vor crește. Tensiunile dintre armata rusă și serviciile de informații sunt deja la vedere. Aceste tensiuni vor crește doar dacă soldații ruși vor continua să moară și să se retragă în Ucraina”, a mai explicat fostul ambasador american la Moscova.