MENIU

Scandal politic în Polonia

Parchetul polonez a oferit presei înregistrări video şi ale unor convorbiri telefonice care dovedesc vinovăţia fostului ministru de Interne, acuzat de mărturie falsă. Demis la începutul lunii august de către premierul Jaroslav Kaczynski, Janusz Kaczamerk este protagonistul scandalului politic catalogat de opoziţia de la Varşovia drept un adevărat Watergate polonez.

Dovezile prezentate presei fac referire la o întâlnire între fostul demnitar şi un miliardar local. Kaczamarek, un vechi membru al coaliţie de dreapta aflate la putere la Varşovia, a negat în cursul audierilor de joi că l-ar fi văzut în acea seară pe magnatul respectiv.

La rândul său, fostul ministru l-a acuzat pe premier că ar fi dispus ascultarea convorbirilor telefonice ale subordonaţilor săi. Jaroslaw Kaczynski a dezminţit ferm afirmaţiile fostulu colaborator. Disensiunile survenite între cei doi lideri au dus la dizolvarea coaliţie de dreapta de la Varşovia la mijlocul lunii trecute.

Urmează ca Parlamentul să decidă săptămâna viitoare dacă se va autodizolve, act care va deschide calea alegerilor legislative anticipate, la 21 octombrie.
Mai multe articole despre:
Polonia