MENIU

Scandal în Ungaria: informații despre cetățeni maghiari, inclusiv din România, la Serviciile rusești

Guvernul de la Budapesta ar fi încheiat cu Federaţia Rusă un acord referitor la un schimb de informaţii clasificate, scrie flux24.ro.

Mai multe publicații din Ungaria au semnalat că în chestionarele electronice prin care guvernul Ungariei doreşte să consulte cetăţenii maghiari, inclusiv pe cei cu domiciliul în România, în legătură cu activitatea societăţilor civile, ar exista un cod, care dirijează informaţiile - inclusiv datele personale ale respondenţilor - către servere ruseşti, conform aceleiași publicații.

Despre prezenţa serviciilor secrete ruse în Ungaria şi influenţa lor se vorbeşte de mult în presa maghiară. Este cunoscut faptul că, acum doi ani, Oficiul pentru Protecţia Constituţiei din Ungaria a iniţiat trimiterea în judecată a europarlamentarului Kovács Béla, membru al partidului de extremă dreapta Jobbik, cu acuzaţia că ar fi transmis informaţii clasificate serviciilor secrete ruseşti. La cererea procuraturii, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea lui Kovács Béla (care în anumite publicaţii apare sub numele de K G Béla), dar procesul încă nu s-a încheiat.

Directorul Institutului de Cercetare şi Consultanţă Political Capital din Ungaria, Juhász Attila a declarat pentru cotidianul Népszava că în curând vor publica un studiu mai amplu, care cercetează legătura dintre mişcările extremiste din Ungaria şi serviciile secrete ruseşti. Potrivit lui Juhász, organizaţii ca Betyársereg (Armata de panduri) sau Mişcarea de Tineret Cele 64 Comitate (cunoscută şi în România în legătură cu tentativa de atentat din 1 decembrie 2015 la Sfântu Gheorghe), pot fi categorisite ca fiind sub influenţa de interes a Moscovei.

 

Citește mai multe pe flux24.ro.

Mai multe articole despre:
Rusia servicii secrete servicii secrete ungaria