MENIU

Scandal diplomatic între Germania și Turcia. Erdogan, comparat de un politician bavarez cu „un mic şobolan de canalizare”

Recep Tayyip Erdogan / Foto: Profi Media

Wolfgang Kubicki, vicepreşedintele Parlamentului Federal German, l-a comparat cu un „mic șobolan de canalizare” pe președintele Tayyip Erdogan. Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat marţi pe ambasadorul Germaniei la Ankara pentru a protesta faţă de comentarii.

Condamnăm în termenii cei mai fermi declaraţiile jignitoare făcute de Wolfgang Kubicki, vicepreşedintele Parlamentului Federal German, despre preşedinte într-un discurs în timpul campaniei electorale pentru landul Saxonia Inferioară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei, Tanju Bilgic. 

„Kubicki este complet lipsit de moralitate şi responsabilitate politică”, a spus Bilgic, adăugând că astfel de „declaraţii indecente oferă în esenţă o idee despre nivelul politic şi moral al lui Kubicki şi dezvăluie vulgaritatea lui”.

Contactat de Reuters, Kubicki a confirmat că a făcut acest comentariu în timpul unui miting electoral,  încercând să atragă atenţia asupra creşterii numărului de migranţi ilegali care se vin din Turcia pe aşa-numita rută balcanică, către Germania.

”Şobolanul de canalizare este o creatură mică, drăguţă, dar în acelaşi timp inteligentă şi vicleană, care apare şi în poveştile pentru copii”, a spus Kubicki, dând ca exemplu popularul film de animaţie „Ratatouille”.

Kubicki, un parlamentar al Partidului Liber Democrat (FDP), unul dintre partidele din coaliţia de guvernământ din Germania, a declarat că Erdogan a făcut o înţelegere bună pentru Turcia când a acceptat să reducă numărul de refugiaţi care intră în Uniunea Europeană, în 2015.

”Dar, în acelaşi timp, trebuie să remarcăm că valul de refugiaţi de-a lungul rutei balcanice (din Turcia) este din nou în creştere, ceea ce reprezintă o provocare pentru politica externă şi internă a Germaniei”, a adăugat el.

Turcia este candidată la aderarea la UE, dar negocierile au fost blocate pe fondul dezacordurilor cu privire la o serie de probleme, inclusiv situaţia în domeniul drepturilor omului, migraţia şi geopolitica.

Insultarea preşedintelui este o infracţiune penală în Turcia, unde Erdogan şi partidul său de guvernământ deţin puterea de două decenii, precizează Reuters.