MENIU

Salah Abdeslam, personajul cheie al atentatelor de la Paris, judecat în Belgia

<p>Salah Abdeslam, inculpat &icirc;n Franţa pentru crime de natură teroristă</p>

Proces istoric la Bruxelles. Inculpat este Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor dintre teroriştii care au lansat atacurile din 13 noiembrie, de la Paris. Islamistul nu este judecat deocamdată pentru atentate, ci pentru că a deschis focul asupra poliţiştilor belgieni în martie 2016, în momentul arestării.

Salah Abdeslam a fost scos din închisoarea franceză unde era reţinut și dus la Bruxelles, în cursul nopţii. El este judecat pentru tentativă de ucidere a mai multor poliţişti și deţinere ilegală de armă. La proces va asista şi un avocat al victimelor atentatelor de la Paris.

Pe 15 martie 2016, forţe de ordine belgiene, sprijinite de poliţişti francezi, făceau o percheziţie de rutină într-o suburbie a Bruxelles-ului. Cei şase poliţişti anchetau atentatele produse cu patru luni înainte, la Paris. Ei credeau că au găsit o locuinţă folosită anterior de terorişti, dar abandonată între timp. Însă un bărbat a deschis focul asupra lor. A rănit trei poliţişti, înainte de a fi ucis. Martori le-au spus ofiţerilor că două persoane au fugit pe acoperiş în timpul atacului, dar forţele de ordine nu au reuşit să îi prindă. Însă Abdeslam a făcut o greşeală: s-a refugiat la un văr, dintr-un cartier al Bruxelles-ului. A fost arestat a doua zi.

Arestarea i-ar fi determinat pe ceilalți membri ai celulei să lanseze mai devreme decât ar fi vrut iniţial atentatele de la metroul şi aeroportul din Bruxelles.

Mai multe articole despre:
Paris atentate Salah Abdeslam