MENIU

S-a stabilit cine va livra corvete militare României

Francezii de la Naval Group au câștigat licitația pentru a livra României corvete militare. Astfel, țara noatră va beneficia de aceleași nave militare de ultima generație și dotări performanțe de care se bucură în clipă de față Marina Franceză, una din cele mai puternice forțe năvale din lume și cea mai mare din UE, după Marea Britanie, care va părăsi în curând uniunea. 

Este vorba despre corvetele Gowind 2500, produse de Naval Group (fost DCNS), constructorul francez care a lansat la apa și a înarmat portavionul Charles de Gaulle, submarinele nucleare, fregatele și toate cele aproape 200 de nave care alcătuiesc flotă militară a Franței.

Francezii de la Naval Group s-au înscris în cursă pentru dotarea Forțelor Năvale Române cu patru corvete multifuncționale, în cadrul unui program de înzestrare în valoare de 1,6 miliarde de euro. 

Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au fost competitorii în licitaţia organizată de statul român. Potrivit informaţiilor apărute în presa franceză și confirmate parțial de ministrul Gabriel Leș, Naval Group ar fi depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, celelalte oferte fiind de 1,25 miliarde de euro (Damen) şi 1,34 miliarde de euro (Fincantieri).

Scandalul corvetelor militare

Ministerul Apărării a făcut plângerea penală la începutul anului despre o posibilă ilegalitate în licitaţia pentru nave. Armata trebuia să anunţe, la începutul anului, câştigătorul contractului de 1,6 miliarde de euro.

Contracte de miliarde pentru înzestrarea armatei române

Parlamentul a aprobat în martie 2017 planul propus de Ministerul Apărării Naționale pentru înzestrarea armatei în valoare de 9,3 miliarde de euro, din care 4,64 miliarde costă doar sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot, achiziționate din SUA, astfel că bugetul alocat forțelor năvale reprezintă o parte extrem de consistență din programul dedicat modernizării armatei române.


Mai multe articole despre:
corvete militare licitație corvete