MENIU

”S-a auzit o bubuitură!”. Momentul prăbușirii avionului din Nepal, relatat de un supraviețuitor

Supraviețuitorii aeronavei care s-a prăbușit în Nepal au descris momentele cumplite în care avionul s-a lovit de sol. Catastrofa s-a soldat cu cel puțin 49 de morți, iar cauza pare să fie eroarea umană. E neclar însă a cui eroare.

22 de oameni au supraviețuit după prăbușirea unui avion operat de US Bangla Airline, cu aproximativ 71 de persoane la bord, pe aeroportul internațional din Kathmandu.

Martorii spun că au auzit o bubuitură puternică, apoi avionul s-a zguduit violent, în timp ce pasagerii plângeau sau țipau pe scaune.

”După impact am încercat să ies din avion, pentru că luase foc, dar nu puteam, deoarece mâna și piciorul erau blocate. Stăteam pe un scaun lângă ieșirea de urgență și cred că am căzut afară când salvatorii au venit și au deschis ușa. După aceea nu-mi mai amintesc nimic”, a spus Keshav Pandey pentru BBC.

”Dintr-o dată, avionul s-a zguduit violent și s-a auzit o bubuitură puternică. Stăteam lângă o fereastră, așa căm am putut să ies afară”, a declarat un alt supraviețuitor, Basanta Bohora.

Nu este deocamdată clar ce anume a cauzat tragedia, dar primele informații indică spre o eroare umană.

Concret, între piloți și turnul de control pare să fi existat o neînțelegere.

Cu doar câteva momente înainte de prăbușire, se aude cum un controlor de trafic aerian îi spune pilotului: “Repet, întoarce!”.

“Avionului i s-a permis să aterizeze din partea de sud a pistei, dar a aterizat din partea de nord”, a declarat și Sanjiv Gautam, director general al Autorității pentru Aviație Civilă din Nepal.

Însă directorul executiv al liniei aeriane US-Bangla dă vina pe turnul de control.

„Indicațiile primite din turnul de control au fost greșite. Nu pilotul nostru a greșit. Pilotul are peste 5.000 de ore de zbor la activ”, a spus el.

 

 

Mai multe articole despre:
Nepal avion prăbuşit Kathmandu US Bangla Airline