MENIU

Rusia taie gazele în Europa. Kremlinul explică motivele. Criza energetică bate la ușa UE

Gazele rusești, o „armă” eficientă. Foto/Profimedia

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a exprimat nedumerirea față de declarațiile Berlinului potrivit cărora întreruperile furnizării de gaze prin Nord Stream ar putea fi de natură politică. El spune că decizia este una pur tehnică.

„Turbina este un motiv tehnologic. Ce alte motive pot fi oferite? Turbina trebuie remontată la locul său, dar nu mai ajunge din străinătate”, a spus Peskov, comentând declarația vicecancelarului german despre amenințarea tăierii gazelor la conducta Severny”.

„Totul este foarte evident aici, nu există niciun dublu fond aici. Omologul nostru german este foarte conștient de întregul ciclu tehnologic de întreținere a gazoductului. Acesta a funcționat corect și fără cusur mulți ani", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Prin urmare, este ciudat să spui că decizia este una politică”, a conchis el.

Reducerea livrărilor prin Nord Stream

Reducerea de către Gazprom a livrărilor prin Nord Stream 1 a fost cauzată de o întârziere a reparației turbinelor compresoare Siemens Energy. Comăania susţine că una dintre turbinele cu gaz pentru Nord Stream, după ce a fost reparată, nu poate fi încă adusă în Germania, de la Montreal, din cauza sancţiunilor impuse de Canada împotriva Rusiei.

Pe 22 iunie, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a admis posibilitatea unei reduceri suplimentare a volumului livrărilor de gaze rusești către țara sa. "Având în vedere situația actuală, trebuie să admitem posibilitatea ca Rusia să reducă în continuare livrările. Ne pregătim pentru toate scenariile", a declarat oficialul german citat de Bloomberg.

El a precizat că, odată cu scăderea aprovizionării cu gaze, guvernul poate recurge la a doua fază a planului de acțiuni de urgență pentru asigurarea aprovizionării cu gaze. Totuși, ministrul a refuzat să menționeze o posibilă dată pentru o astfel de mișcare. Bloomberg amintește că prima fază a acestui plan a început să funcționeze la sfârșitul lunii martie, când pe fondul cererii ruse de a plăti gazul în ruble, Germania a început să se pregătească pentru o posibilă reducere a importurilor de gaze.

Pe 23 iunie, Germania a activat a doua fază a planului său de acțiuni de urgență în trei etape pentru aprovizionarea cu gaz.

A doua fază a planului presupune să se permită companiilor energetice să transfere povara creșterii prețurilor la energie către sectorul privat și gospodării, ceea ce înseamnă plăți mai mari pentru întreprinderi și cetățeni. De asemenea, autoritățile, ca parte a reducerii consumului de gaze, pot folosi mai activ cărbunele pentru funcționarea centralelor electrice.

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina. Occidentul, ca răspuns, a impus sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei și a început să ajute Ucraina cu finanțe și arme.