MENIU

Rusia - stat paria. Putin a pierdut deja războiul din Ucraina, la fel ca Hitler în 1943 - Cine a dat verdictul

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Comisarul european Frans Timmermans susține că Vladimir Puti na pierdut deja războiul în Ucraina și îl compară cu Hitler, amintind de momentul din 1943, în al Doilea Război Mondial.

Comisarul european Frans Timmermans spune că „Putin a pierdut deja, la fel ca Hitler în 1943”.

Rusia a devenit „o paria pe scena internațională”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, pentru ziarul flamand Het Nieuwsblad, citat de publicația ucraineană The Kyiv Independent.

„Hitler a pierdut și războiul la sfârșitul anului 1943, dar războiul a mai durat doi ani”, a adăugat liderul european.

Timmermans amintește că dictatorul rus Vladimir Putin s-a înșelat cu privire la rezistența ucrainenilor, pentru că nimeni nu mai îndrăznește să-i spună adevărul, mai ales despre corupție și alte probleme legate de armata rusă.

„Sancțiunile mușcă tare (din economia Rusiei, n.r.). Războiul costă mulți bani. Și Putin a pierdut deja. S-a înșelat cu privire la rezistența ucrainenilor. Nimeni nu îndrăznește să-i spună lui Putin adevărul, în special despre starea armatei, care a fost distrusă de ofiţeri corupţi”, a amintit comisarul euroepan.

„Cu toate acestea, războiul este departe de a se termina”, a mai spus Timmermans.

„Putin poate provoca mult haos pentru o perioadă foarte lungă de timp. De aici și bombardarea infrastructurii energetice (din Ucraina, n.r.), cu intenția de a reduce oamenii la o asemenea sărăcie încât milioane de oameni vin în Europa. El folosește energia, precum și migrația, ca o armă împotriva noastră, pentru că știe că suntem vulnerabili în aceste două probleme și putem fi divizați, în speranța că forțele politice pe care le-a investit mulți ani va obține mai multă putere politică în statele membre.

Acesta este motivul pentru care Europa ar trebui să-și păstreze linia, „să strângă rândurile, să mențină un front comun cu americanii și să continue să sprijine Ucraina financiar și militar”, a avertizat Timmermans.

Dacă “Putin și Lavrov ar găsi fisuri pe frontul comun pe care europenii îl fac cu americanii împotriva Federației Ruse, aceasta ar putea rezista și mai mult. Trebuie să ne menținem rândurile strânse”, a adăugat vicepreședintele Comisiei Europene.

Singurul lucru capabil să schimbe cursul Rusiei este „conștientizarea faptului că Occidentul nu renunță, indiferent de evenimentele de pe câmpul de luptă”, a mai spus Timmermans, care urmărește îndeaproape Rusia de treizeci de ani. După căderea Cortinei de Fier, Timmermans a fost numit la Ambasada Olandei la Moscova, unde a fost secretar adjunct în misiunea diplomatică timp de trei ani. Înainte, în 1986, a fost recrutat în Armata Regală a Țărilor de Jos pentru serviciile de informații, unde s-a ocupat și de interogarea prizonierilor ruși de război. El vorbește fluent și rusa, pe lângă engleza, franceză, germană, italiană.