MENIU

RUSIA şi UCRAINA, în prag de RĂZBOI. KREMLIN: "Am pierdut influenţa asupra proruşilor!"

RUSIA şi UCRAINA, în prag de RĂZBOI. KREMLIN: 'Am pierdut influenţa asupra proruşilor!' / Foto: MEDIAFAX

Bătălia pentru estul Ucrainei ia amploare. După masacrul din Odesa, mai multe persoane ar fi fost ucise sâmbătă şi în Kramatorsk în timpul preluării sediului serviciilor de securitate de către armata Kievului.

UPDATE, ora 23.40. Ministerul de Interne de la Kiev anunţă că în Lugansk doi militari au fost răniţi în urma unor asalturi lansate de insurgenţi înarmaţi, împotriva unei unităţi militare şi a unui centru de recrutare. Atacatorii au folosit grenade asurzitoare şi arme automate, potrivit oficialilor ucraineni.

Pe de altă parte, Russia Today anunţă că armata ucraineană a început şi asaltul asupra oraşului estic Mariupol, aflat sub controlul separatiştilor proruşi. Se aud focuri de armă, sunt aruncate cocktailuri molotov şi mai multe anvelope de maşină au fost incendiate în stradă, potrivit surse citate. Atacul face parte din operaţiunea mai amplă lansată de Kiev de recuperare a controlului asupra oraşelor aflate în est.

UPDATE. Forţele separatiste au ocupat clădirea în care se află Serviciile de securitate din Doneţk, în timp ce armata Kievului a preluat controlul sediului aceloraşi servicii din Kramatorsk. "Ceea ce se întâmplă acum în estul Ucrainei este în esenţă un război", spune şeful diviziei antiteroriste a serviciilor ucrainene de securitate.

Şeful serviciilor de securitate din Ucraina crede că violenţele de la Odesa, Slaviansk şi Doneţk sunt opera unor sabotori, iar masacrul de la Odesa este pe punctul de a deveni pretextul izbucnirii unui conflict major.

De cealaltă parte, Kremlinul afirmă că a primit solicitări din partea cetăţenilor ruşi să intervină şi acuză Statele Unite că nu vor să se implice pentru detensionarea situaţiei. Ministrul rus de Externe i-a cerut omologului său american să facă presiuni asupra Kievului pentru stoparea ofensivei militare din estul Ucrainei.

În acelaşi timp, în Simferopol, capitala Crimeii, au fost văzute mai multe avioane militare ruse care au aterizat în zonă.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Catherine Ashton, a solicitat sâmbătă o anchetă independentă care să identifice vinovații de violențele de vineri de la Odesa, soldate cu peste 40 de morți. Ea a făcut un apel la 'reținere' pentru ca situația să nu se degradeze, transmite AFP.

UE cere o ancheta independenta asupra violentelor de la Odesa

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) afirmă că la Odesa au acţionat grupari militare ilegale din regiunea separatista moldoveana Transnistria si grupari ruse, cu scopul de a instiga la violenţe. Peste 130 de persoane au fost retinute dupa masacrul din incendiul de vineri de la Odesa, în sudul Ucrainei.

Rusia susţine că nu mai are influenţă asupra militanţilor proruşi din Ucraina. Declaraţia vine la numai o zi după incidentele sângeroase din Odesa, în care cel puţin 31 de oameni şi-au pierdut viaţa.

31 de oameni au murit într-un incendiu izbucnit la Bursa de Mărfuri, iar alţii au fost ucişi în ciocnirile de stradă între miliţiile proruse şi susţinătorii regimului de la Kiev. Haosul s-a extins de la Slaviansk, unde, ieri, armata ucraineană a iniţiat o ofensivă împotriva separatiştilor. Guvernul a precizat, în această dimineaţă, că nu va reduce presiunea indiferent de ce s-a întâmplat la Odesa.

Rusia "a pierdut influenţa" asupra militanţilor proruşi din Ucraina, afirmă Kremlinul, subliniind că organizarea scrutinului prezidenţial ar fi "absurdă" date fiind violenţele actuale, informează MEDIAFAX, citând AFP.

"Organizarea alegerilor prezidenţiale pe 25 mai ar fi absurdă, în contextul intensificării violenţelor", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

"Rusia nu ştie ce poziţie să aibă faţă de situaţia din Ucraina. Moscova a pierdut influenţa asupra comunităţilor rusofone din Ucraina şi nu mai poate convinge militanţii să predea armele", a subliniat Peskov, acuzând Kievul şi Occidentul că susţin violenţele din Ucraina.

"Kievul şi susţinătorii occidentali provoacă vărsarea de sânge şi poartă responsabilitatea directă", a insistat oficialul rus.

31 de morţi într-un incendiu la Odesa, în timpul luptelor dintre separatişti şi activişti pro-Kiev

Ciocniri fără precedent au izbucnit în oraşul Odesa, din sudul Ucrainei, între sute de militanţi proruşi şi peste 1.500 de susţinători ai Administraţiei proeuropene de la Kiev, mare parte dintre ei, suporteri ai echipei locale de fotbal. Cele două grupuri s-au luptat zeci de minute, iar Russia Today a transmis că proeuropenii au dat foc Bursei de mărfuri din oraş şi că separatişti blocaţi în clădire au sărit pe fereastră pentru a scăpa de flăcări.

Printre victime s-ar număra atât cetăţeni din Rusia, cât şi din Transnistria. Şeful poliţiei din Odesa a fost demis, iar o anchetă este în curs de desfăşurare. Kremlinul a transmis condoleanţe şi a acuzat Kievul că este responsabil pentru violenţe.

Armata ucraineană îşi continuă operaţiunile din estul Ucrainei pentru neutralizarea separatiştilor din Slaviansk şi oraşele din jur. În confruntări au fost ucişi oameni din ambele tabere, dar şi civili, ceea ce l-a determinat pe preşedintele interimar să critice modul în care se desfăşoară acţiunea.

În schimb, cele douăsprezece persoane ţinute ostatice la Slaviansk de o săptămână au fost eliberate. Este vorba despre şapte observatori OSCE şi asistenţii lor ucraineni.

Observatorii OSCE deţinuţi de insurgenţi proruşi în Ucraina au fost eliberaţi

Eforturile ar fi fost coordonate de Moscova care l-a trimis la negocierile cu separatiştii pe Vladimir Lukin, comisar pentru drepturile omului.

Mai multe articole despre:
Kiev tensiuni Ucraina militanți proruși