MENIU

Rusia provoacă SUA și amintește de testarea armelor nucleare - Șoigu acuză extinderea conflictelor regionale din lume

Șoigu acuză America de extinderea conflictelor regionale din lume / Foto: Profi Media

Rusia provoacă din nou Statele Unite. Administrația Biden este acuzată de la cel mai înalt nivel de la Kremlin că ar stimula conflictele militare regionale și amintește de revocarea Tratatului de interzicere a testelor nucleare, adoptată de parlamentarii ruși. 

 

 

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a acuzat Occidentul că vrea să extindă conflictul din Ucraina spre regiunea Asia-Pacific și  că NATO muşamalizează acumularea de forţe în regiunea Asia-Pacific cu o "dorinţă ostentativă de dialog", relatează agenția de presă de stat rusă TASS.

Şoigu a mai declarat că ţările NATO promovează o cursă a înarmărilor în regiune, sporindu-şi acolo prezenţa militară, precum şi frecvenţa şi amploarea exerciţiilor militare, au informat media de stat ruse, citând comentariile făcute luni la un forum de apărare la Beijing, relatează agerpres.ro. Forţele americane vor folosi schimburile de informaţii cu Tokyo şi Seulul asupra lansărilor de rachete pentru a descuraja Rusia şi China, potrivit lui Şoigu. El a acuzat de asemenea Washingtonul că încearcă să folosească schimbările climatice şi dezastrele naturale drept scuză pentru "intervenţii umanitare".

Ministrul apărării rus a mai declarat că apariţia unor noi blocuri de securitate precum Quad şi AUKUS subminează rolul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi eforturile de neproliferare nucleară din regiune. În acelaşi timp, a spus el, faptul că Rusia a revocat ratificarea Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT) nu înseamnă sfârşitul acordului şi Moscova nu îşi reduce pragul de utilizare a armelor nucleare.

Șoigu a luat cuvântul la Forumul Xiangshan asupra apărării de la Beijing reuneşte militari şi diplomaţi din 90 de ţări.

"Căutăm doar să restabilim paritatea cu Statele Unite, care nu au ratificat acest tratat", a spus Şoigu citat de agenţia de presă rusă RIA. "Nu vorbim despre distrugerea lui", a adăugat el.

Potrivit lui Şoigu, Moscova este pregătită pentru discuţii privind soluţionarea postconflict a crizei ucrainene, în vederea continuării "coexistenţei" cu Occidentul, dar ţările occidentale trebuie să nu mai încerce să înfrângă strategic Rusia.

Insistând că premisele pentru astfel de discuţii nu au fost încă stabilite, Şoigu a spus: "Este de asemenea important să se asigure relaţii egale între toate puterile nucleare şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care au o responsabilitate specială pentru menţinerea păcii şi a stabilităţii globale".

Declarațiile lui Șoigu vin în contextul în care Rusia iese din Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT). Parlamentarii ruși au aprobat deja un proiect de lege care revocă ratificarea Tratatului. Putin și-a anunțat încă de la începutul lunii octombrie intenția de a se retrage din Tratat, invocând și poziția Statelor Unite, care au semnat Tratatul dar nu l-au ratificat.

„Aud apeluri pentru a începe testarea armelor nucleare. Nu sunt pregătit să spun dacă într-adevăr trebuie să facem teste sau nu”, a declaarat președintele rus Vladimir Putin pe 5 octombrie. 

În același timp, mutarea Rusiei nu reprezintă deocamdată un semnal clar dacă revocarea ratificării Tratatului va duce la reluarea testelor de arme nucleare de către Rusia, notează Al Jazeera. 

Vorbind la deschiderea conferinţei, generalul chinez Zhang Youxia, vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la influenţa "anumitor ţări" asupra restului lumii, părând astfel să adreseze o critică voalată la adresa Statelor Unite.

"Unele ţări, de teamă că lumea s-ar putea stabiliza, creează în mod deliberat probleme, se amestecă în chestiuni regionale, se amestecă în afacerile interne ale altor ţări şi stimulează 'revoluţii colorate'", a declarat el.

"Pentru a-şi servi interesele egoiste, ele fac presiuni peste tot. Ele creează multe conflicte geopolitice artificiale, apoi propovăduiesc imparţialitatea, în timp ce în realitate favorizează una dintre părţi, făcând situaţiile regionale complexe şi insolubile", a adăugat el.

Dar generalul a indicat de asemenea că Beijingul doreşte să îmbunătăţească comunicarea dintre armate cu Washingtonul, cu care tensiunile au crescut în jurul Mării Chinei de Sud - o zonă disputată - şi al Taiwanului, pe care China îl revendică ca parte a teritoriului său.

"Suntem de asemenea dispuşi să dezvoltăm relaţiile militare între China şi Statele Unite, în conformitate cu principiile respectului reciproc, coexistenţei paşnice şi cooperării de tip win-win", a spus el.

China organizează acest forum în absenţa unui ministru chinez al apărării în funcţie, după anunţul demiterii săptămâna trecută fără explicaţii oficiale a lui Li Shangfu, notează France Presse, potrivit agerpres.ro.