MENIU

Rusia și Franța se vor coordona împotriva ISIS. Hollande și Putin, în dezacord pe tema lui Assad

Rusia și Franța își vor "coordona și intensifica" loviturile în Siria contra grupării Statul Islamic (SI), au declarat joi președinții Vladimir Putin și Francois Hollande la Kremlin, în ciuda divergențelor lor persistente asupra soartei președintelui Bashar al-Assad, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Loviturile contra Daesh (acronim arab pentru SI) vor fi intensificate și coordonate", a declarat Francois Hollande într-o conferință de presă la Kremlin, după o oră și jumătate de discuții și un dineu cu omologul său rus.

Vladimir Putin a confirmat că "Franța și Rusia au convenit să-și consolideze activitatea în lupta împotriva terorismului și în schimbul de informații".

Loviturile ruse și franceze vor viza în primul rând transportul de produse petroliere, a căror vânzare este principala sursă de finanțare a SI, a subliniat Putin.

Aceste lovituri nu îi vor viza în schimb pe cei "care luptă împotriva Daesh", a afirmat Hollande, referindu-se la rebelii moderați ce luptă contra SI.

Fără a confirma dacă aceștia din urmă nu vor fi vizați de aviația rusă, Vladimir Putin a declarat că Rusia va face "schimb de informații cu privire la zonele unde se află opoziția clară și nu teroriștii, și se va abține să o ia la țintă".

"Opoziția clară" înseamnă grupuri care nu sunt nici islamiști și nici "teroriști", potrivit Kremlinului, în timp ce occidentalii acuză Moscova că îi vizează pe rebelii moderați în același mod ca pe SI pentru a-și proteja aliatul, regimul de la Damasc, amintește France Presse.

Divergențele dintre Paris și Moscova rămân: pentru Francois Hollande, Bashar al-Assad nu își are "locul în Siria" de mâine, în timp ce Vladimir Putin a declarat că regimul de la Damasc, susținut de Moscova de la începutul conflictului, este un "aliat natural în lupta împotriva terorismului".

"Este imposibil să se lupte cu succes împotriva teroriștilor din Siria fără a se baza pe o operațiune terestră", a declarat președintele rus, reamintind că numai armata guvernamentală siriană este prezentă la sol.

Întâlnirea dintre cei doi lideri a intervenit într-un moment când Moscova și Ankara traversează o gravă criză după ce Turcia a doborât marți un bombardier rusesc deasupra frontierei siriene, afirmând că avionul se afla în spațiul ei aerian.

Printre altele, Vladimir Putin a acuzat din nou Ankara că ajută SI să vândă produse petroliere, vorbind despre lungi coloane de camioane "care merg în Turcia zi și noapte".

"Vreau să cred că guvernul turc nu este la curent... dar asta nu înseamnă că ei nu trebuie să oprească acest" trafic, a repetat el de mai multe ori, în timp ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a negat orice trafic de petrol cu SI.