MENIU

Rusia blochează transportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră - Acordul pentru exporturi, valabil până la 17 iulie

Rusia blochează transportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră - Acordul pentru exporturi, valabil până la 17 iulie

Rusia blochează transportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră. Moscova a anunțat că nu va mai prelungi acordul pentru exportul cerealelor ucrainene.

Rusia nu vede niciun temei pentru a prelungi acordul care a permis Ucrainei să-şi reia exporturile de cereale prin porturile sale maritime după ce armata rusă a împiedicat folosirea acestora odată cu războiul pornit în februarie 2022, prin urmare Ministerul rus de Externe a transmis marţi că navele ce transportă cereale ucrainene trebuie să părăsească Marea Neagră până la 17 iulie, data când expiră acordul, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres.ro.

Ministerul rus de Externe subliniază că partea rusă face tot posibilul ca verificările acestor nave în porturile turce să fie efectuate în aşa fel încât să poată ieşi din Marea Neagră până la data menţionată.

MAE rus precizează că acordul a permis furnizarea de cereale ucrainene către ţările "bine hrănite", nu către cele care au cel mai mult nevoie de ele. Cele cinci ţări cele mai sărace - Etiopia, Yemen, Afganistan, Sudan şi Somalia - au primit doar 2,6% din cerealele ucrainene exportate prin Marea Neagră, în timp ce situaţia exporturile de cereale ruseşti "a continuat să se înrăutăţească" din cauza sancţiunilor occidentale.

Rusia a ameninţat în mod reperat că se va retrage din respectivul acord, reclamând faptul că nu a fost respectată componenta înţelegerii care priveşte eliminarea restricţiilor pentru exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei. Rusia a acceptat ultima dată prelungirea acordului cu încă două luni, începând de la jumătatea lunii mai.

"Reflectăm acum la retragerea din acest acord privind cerealele (...) Numeroase condiţii care trebuiau aplicate nu au fost respectate" şi statele occidentale "ne-au păcălit".

Ucraina a folosit culoarele maritime securizate pentru a ataca cu drone nave ale flotei ruse în Marea Neagră. O navă rusă în Marea Neagră "a fost atacată cu o dronă ieri sau alaltăieri", a anunțat Vladimir Putin pe 13 iunie, la o reuniune cu corespondenți de război ruși.

"În aceste condiţii, este evident că nu există nicio bază pentru a continua mai departe Iniţiativa Mării Negre", a amintit MAE rus în comunicatul de marți, 4 iulie.

Moscova susține că nu există niciun progres asupra seriei de cereri pe care Moscova le-a transmis Occidentului, inclusiv cea referitoare la reconectarea Băncii agricole ruse de stat la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

La rândul ei, și purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis, separat, că este "inaplicabilă" o propunere a UE legată de crearea unei filiale speciale a acestei bănci care să fie conectată la SWIFT.

În același timp, fermieri din mai multe țări europene s-au plâns de importurile  cerealelor ucrainene . Iar Bruxelles a impus restricții temporare. Kievul a cerut Comisiei Europene, la sfârșitul lunii mai, să nu prelungească dincolo de data de 5 iunie restricţiile temporare aplicate importurilor de produse agricole ucrainene în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria.

Fermierii din România, Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia au reclamat vehement  situaţia şi dezechilibrele grave din sectorul agroalimentar intern în contextul războiului din Ucraina și a dereglării exporturilor cerealelor ucrainene.