MENIU

Rusia ameninţă Republica Moldova cu sancţiuni economice

Igor Şuvalov/Foto: unimedia.md

Rusia ar putea să suspende sau să rezilieze mai multe acorduri încheiate cu Republica Moldova, în urma asocierii acesteia cu Uniunea Europeană (UE), a declarat luni prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov, relatează RIA Novosti în pagina electronică, scrie Mediafax.ro.

"Este necesar să urmăm posibilitatea pe care ne-o oferă articolul 62 al Convenţiei (de la Viena) cu privire la tratatele internaţionale, din 1969, care evocă o schimbare radicală a circumstanţelor în vederea rezilierii sau suspendării acordurilor", a declarat oficialul rus.

"Astfel ne putem servi, în prezent, de ansamblul arsenalului oferit de documente juridice internaţionale", a ameninţat Şuvalov într-o reuniune convocată de către premierul rus Dmitri Medvedev.

Rusia va adopta măsuri de protejare a pieţei în cazul asocierii Georgiei şi Ucrainei cu UE, le-a spus Medvedev adjuncţilor săi în cursul acestei reuniuni. "Gama de măsuri va fi apropiată, similară (celor pe care le plănuim în cazul Republicii Moldova)", a declarat el, citat de Itar-Tass, avertizând că în cazul în care Kievul şi Tbilisi ratifică acordurile cu UE, la fel ca Chişinăul, vor exista consecinţe asupra "volumelor relaţiilor comerciale", îndemnând să fie adoptată rapid o decizie în vederea protejării pieţei ruseşti.