MENIU

Rusia, alături de alte peste 20 de state, și-a DUBLAT CHELTUIELILE MILITARE în ultimul deceniu

<p>Rusia expulzează patru americani pentru "propagandă a valorilor americane"</p>

Cursa înarmărilor la nivel mondial a devenit una nebună în ultimul deceniu: sume uriaşe s-au cheltuit în Orientul Mijlociu şi în ţările din fosta Uniune Sovietică.  La vârful topului, ţările şi-au dublat cheltuielile militare, astfel că Rusia, China şi Arabia Saudită se situează în spatele Statelor Unite.

Clasamentul cheltuielilor militare întocmit pentru perioada 2004-2013 a fost realizat de către Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, Suedia, şi publicat săptămâna trecută, potrivit Business Insider.

În fruntea listei cu ţările care şi-au mărit cel mai mult cheltuielile militare se situează Afganistanul, cu o creştere de 557% în ultimul deceniu (în anul 2013 a avut un buget militar de 1,293 miliarde de dolari), sume necesare creării unei armate naţionale, din cauza că trupele americane părăsesc zona.

Azerbaidjanul se găseşte pe locul al doilea, cu o creştere de 493% (în anul 2013 a avut un buget militar de 3,44 miliarde de dolari), urmat de Irak, cu 284% (cheltuieli militare de 7,896 miliarde de dolari).

Dintre celelalte 23 de ţări care şi-au dublat cel puţin bugetele militare în ultimii zece ani, se numără Rusia, China şi Arabia Saudită, ţările cu cele mai mari cheltuieli militare la nivel global, după Statele Unite.

Potrivit raportului SIPRI, Statele Unite conduce topul cheltuielilor militare, cu 640 de miliarde de dolari, în anul 2013. China se situează pe poziţia a două, cu 188 de miliarde de dolari.

Dacă Statele Unite şi-a redus bugetul Apărării cu 7,8%, Rusia l-a crescut până la 88 de miliarde de dolari în 2013, fiind pentru prima dată în ultimul deceniu când Moscova alocă un procent mai mare din PIB decât SUA.

În cadrul planurilor de viitor, Rusia are ca scop înlocuirea a 70% din echipamentale militare cu arme moderne, prin alocarea sumei de 705 miliarde de dolari, în perioada 2011-2020.

Conform raportului, dintre celelalte ţări din Europa, după Rusia, în topul statelor cu cele mai mari bugete din 2013 se găsesc Franţa, Marea Britanie şi Germania.