MENIU

Rusia acuză SUA că blochează formarea unei coaliții de guvernare la Chișinău

Maria Zaharova

Maria Zaharova, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat că Ambasadorul SUA la Chișinău și-a permis să se implice „în mod categoric și fără scrupule” în procesul de formare a coaliției de guvernare urmare a alegerilor parlamentare. Declarația a fost făcută joi în cadrul briefing-ului de la Externele rusești, transmite TASS.ru

„Scrisoarea deschisă care a fost adresată parlamentarilor moldoveni, este un document unic prin caracterul său direct și cinic”, a declarat Zaharova. Potrivit reprezentantului MAE-ului rus, în acest caz nu este vorba de expresia highly likely (cu o doză mare de posibilitate), ci este un dictat al SUA pentru Moldova. „În scrisoare se menționează direct că singura cale corectă pentru o viață mai bună a cetățenilor acestui stat este consolidarea relațiilor cu SUA și Europa, dar celelalte probleme pot fi rezolvate pe calea revenirii la valorile occidentale”, a spus Zaharova, potrivit Deschide.md.

„Dar și asta e puțin pentru ei, a mai subliniat diplomatul, adresarea care, apropo, mai mult seamănă cu o instrucțiune, se menționează în mod direct cum și ce fel de reforme interne trebuie să realizeze statul moldovenesc și societatea, cum să-și consolideze securitatea cibernetică și să înăsprească controlul asupra companiilor străine, care tind să influențeze infrastructura vitală, și cum să diversifice sursele de energie”, a spus Zaharova.

Potrivit oficialului de la Externele ruse, scrisoarea ambasadorului american conține rețete și instrumente foarte bine cunoscute, pe care SUA le folosesc în propriile scopuri.

Președintele igor Dodon s-a văzut în ultima săptămână de două ori cu Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan.

Mai multe articole despre:
Rusia SUA Republica Moldova Igor Dodon