MENIU

Ruperea tratatului de dezarmare nucleară ridică tensiunea. Trump ameninţă Rusia cu reacţii militare

Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie "militară" pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat vineri preşedintele american, Donald Trump, care a decis retragerea SUA din acest acord.

"De prea mult timp, Rusia a încălcat fără a fi sancţionată Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, dezvoltând şi amplasând în secret un sistem balistic care constituie o ameninţare directă pentru aliaţii noştri şi pentru trupele americane din străinătate. Mâine, Statele Unite vor suspenda obligaţiile asumate în cadrul Tratatului INF şi vor începe retragerea din Tratat, care se va finaliza în şase luni dacă Rusia nu revine la respectarea acordului prin distrugerea rachetelor, sistemelor de lansare şi echipamentelor asociate. Aliaţii noştri din cadrul NATO ne susţin total, întrucât înţeleg ameninţarea reprezentată de Rusia şi riscurile referitoare la controlul armamentului generate de ignorarea încălcării Acordului", a declarat Donald Trump vineri, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de Mediafax.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie "militară" pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat vineri seară că îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca reacţie la decizia Statelor Unite de suspendare a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Avertisment sumbru pentru Trump, împinge SUA într-un nou război rece

"Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta reacţii corespunzătoare şi măsuri de ripostă" după retragerea SUA din Tratatul INF. "Este normal să fie luate astfel de măsuri", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, conform postului Rossiya-1 şi agenţia Tass.

Ministerul rus de Externe a cerut Administraţiei Donald Trump să prezinte dovezile privind presupusa încălcare de către Rusia a Tratatului INF, informează Interfax.

Decizia dă startul unei retrageri din tratat, care va dura efectiv șase luni. Administrația preșdintelui Trump a precizat că SUA sunt pregătite să revină asupra deciziei, dacă Rusia va distruge toate armele care încalcă tratatul.  

Rusia, suspectată că a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre 

Washingtonul i-a anunţat în prealabil pe aliaţii săi din NATO, potrivit informaţiilor. Alianţa intenţionează să sprijine decizia printr-o declaraţie cât mai repede posibil după anunţ.

Anunțul survine la o zi după o încercare de salvare a tratatului eşuat. Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a declarat joi că Rusia nu mai vede ''nici un progres'' în ce priveşte menţinerea tratatului, semnat în urmă cu peste treizeci de ani. 

În mijlocul Războiului Rece. Rusia anunță posibila desfășurare de rachete Tomahawk în România 

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan.

Acordul interzicea rachetele nucleare cu o rază de 500 până la 5.500 de kilometri.