MENIU

Rubla s-a prăbuşit după ultima decizie a Băncii centrale a Rusiei

Un nou minim pentru rubla

Banca centrală a Rusiei a redus vineri dobânda de politică monetară cu 2 puncte procentuale, la 15%, pe fondul aşteptărilor privind încetinirea inflaţiei din cauza slabei activităţii economice, iar rubla s-a depreciat la peste 71 de unităţi faţă de dolar, cel mai scăzut nivel din ultimul an, scrie Mediafax.

Analiştii estimau că rata dobânzii cheie va fi menţinută la 17% în următoarele două luni, potrivit MarketWatch.

Rubla a scăzut cu 2,7% în urma anunţului, la peste 71 de unităţi faţă de dolar, de la 68,9 unităţi pentru un dolar la închiderea de joi.

Rata dobânzii de politică monetară a fost ridicată de la 10,5% la 17% în decembrie, când Banca Rusiei a operat cea mai mare creştere într-o singură etapă din ultimii 16 ani, în încercarea de a opri deprecierea rublei generată de impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei locale şi a scăderii cotaţiei petrolului.

"Decizia din 15 decembrie a Băncii Rusiei de a majora în mod dramatic dobânda cheie s-a reflectat în stabilizarea inflaţiei şi deprecierea monedei naţionale în linie cu aşteptările băncii", se arată în comunicatul instituţiei de la finele şedinţei de politică monetară.

Mai mult pe Mediafax

Mai multe articole despre:
Rusia dobânda cheie rublă