MENIU

Românul răpit lucra pentru o companie minieră a lui Frank Timiş, ţintă a nemulţumirii localnicilor

Frank Timis

Un român care lucra în Burkina Faso ca ofiţer de securitate la o societate minieră a controversatului miliardar Frank Timiş, a fost răpit sâmbătă de tuaregi şi dus în Mali, unde zone vaste sunt controlate de grupări teroriste. Capturarea unui străin pentru a cere recompensă n-a fost însă singurul motiv al atacatorilor: aceştia s-au asigurat totodată că distrug mina, în contextul în care localnicii sunt furioşi pe Timis, potrivit adevarul.ro.

Cel puţin două persoane au fost rănite grav în schimbul de focuri, însă Iulian Gherghuţ, care ar avea totodată şi cetăţenie franceză, nu a fost atins de gloanţe, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti într-un comunicat emis duminică dimineaţă. Cei cinci atacatori erau înarmaţi cu mitraliere Kalaşnikov, de tip AK-47. Gherguţ a fost capturat în timp ce se afla într-o misiune de patrulare, alături de câţiva subalterni, în apropierea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, la aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Mali. Mina Tambao este deţinută de compania Pan African Minerals, controlată de miliardarul român Frank Timiş. Pan African Minerals este o filială a Timiş Corporation, conglomeratul care i-a adus lui Frank Timiş titlul de cel mai bogat român în topurile de profil în urmă cu câţiva ani.

Proteste ample împotriva lui Timiş în Burkina Faso Pentru a obţine licenţa de exploatere a zăcămintelor din Tambao, Timiş s-a angajat să investească nu mai puţin de 2,5 miliarde de dolari. Pe lângă dezvoltarea propriu-zisă a minei, compania miliardarului român a promis să construiască şi un port, 220 de kilometri de cale ferată care să lege Burkina Faso de Coasta de Fildeş şi să asfalteze mai multe drumuri. Calea ferată urma să se întindă între Tambao şi Kaya, al şaptelea oraş burkinabez ca mărime, dar care este situat pe nodul feroviar Ouagadougou (capitala Burkina Faso) - Abidjan (capitala economică a Coastei de Fildeş). Valoarea totală a proiectului feroviar este estimată la 895 de milioane de dolari. Însă, dacă Timiş Corporation a început exploatarea resurselor, dezvoltarea infrastructurii locale se lasă aşteptată. La sfârşitul lunii februarie, populaţia din mai multe sate aflate în apropierea minei de la Tambao au protestat violent din acest motiv, somând PAM să asfalteze un drum pe care a promis să-l modernizeze.

Mai mult pe adevarul.ro.