MENIU

Revoluție în transporturi: camionul reinventat are autostradă proprie și a trecut la treabă

Camioanele diesel sunt surse mari de poluare a mediului înconjurător, însă germanii se pare că au găsit soluția: camionul-troleibuz. Acesta e un proiect revoluționar care a devenit realitate. În Germania va circula un camion electric și are o autostradă dedicată. Iar alte câteva țări și orașe au intrat deja în cursa de modificare a transporturilor ca să folosească așa ceva și să curețe aerul de poluarea diesel.

Camionul-troleibuz este o adevărată inovație a transporturilor, iar Germania va beneficia de avantajele acestuia.

Studii recente spun că transportul rutier de marfă, dar și autovehiculele care prestează servicii precum strângerea gunoiului, curierat și altele, produc aproape 40% din totalul emisiilor poluante.

Camionul care merge pe „sârmă", în același fel cum o face troleibuzul. Dar pentru a funcționa pe distanțe lungi are nevoie și de o sursă de energie. Astfel a apărut o autostrada electrică.

Sistemul eHighway le permite camioanelor să se conecteze la firele de înaltă tensiune și să circule 10 kilometri fără să polueze direct.

Nici măcar Germania nu are autostrăzi peste tot, astfel camioanele vor apela la diesel când nu sunt pe eHighway. Camioanele acestea funcţionează însă cu motoare electrice pe cei 10 kilometri și trec la un sistem hibrid când revin pe autostrăzi și drumuri obișnuite.

Este un proiect pilot și ilustrează modul în care am putea reduce emisiile de dioxid de carbon și de noxe, apoi reduce consumul de energie (surprinzător) în zone în care calea ferată nu este fezabilă. Până la urmă, transportul poate fi realizat eficient și cu camioane, nu doar cu trenuri.

Sigur, 10 kilometri nu sunt mulți, dar autostrada electrică se va extinde în timp. Secțiunea de autostradă disponibilă acum e parte dintr-un drum de legătură între aeroportul din Frankfurt şi un parc industrial. Urmează inaugurarea altor două bucăţi de autostradă cu acest sistem.

Un astfel de camion este o veste bună și pentru firmele de transport. Pot face economii considerabile la sutele de mii de kilometri pe care le parcurg camioanele lor.

Sursa

Mai multe articole despre:
Germania auto camion electric