MENIU

Revolta profesorului încarcerat și TORTURAT în China: El respinge transferul în România - Cât mai are de executat din condamnare

Profesorul torturat în închisorile din China nu vrea să revină în țară

Profesorul român încarcerat și torturat în China nu mai vrea să revină în România. După zeci de apeluri către autoritățile române pentru salvarea acestuia, profesorul a decis să respingă transferul în țara sa natală, ci să încheie termenul de pedeapsă de două luni în China, potrivit informațiilor exclusive Realitatea PLUS.

Potrivit unui document obținut în exclusivitate de Realitatea PLUS, cu toate că România a primit și acordul autorităților chineze să-l aducă în țară, profesorul nu mai vrea să revină deoarece mai are puțin timp de petrecut după gratii.

Românul Marius Balo are o decizie favorabilă de aducere în țară din octombrie 2019, decizie pronunțată de Curtea de Apel Cluj. În ianuarie 2020, China i-a transmis României că este de acord ca românul să fie repatriat. Bărbatul este și acum închis în China.

Blocat inițial de birocrație, apoi de pandemia de coronavirus, românul Marius Balo a fost abandonat și de instituțiile statului român.

Reamintim că bărbatul, originar din Cluj, a ajuns în 2010 în China, ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație New Oriental din Beijing, potrivit spuselor sale. În 2014, românul a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Lui Balo i s-a imputat că în schimbul a 80 de dolari ar fi ajutat o rețea infracțională să înșele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro).

Marius Balo a petrecut următorii ani în închisoare, în condiții de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză, uneori legat și dus la interogatorii, și forțat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-și câștiga dreptul la mâncare. 

Mai multe articole despre:
profesor revolta china revenire condamnare tortura