MENIU

Retorica Rusiei escaladează periculos - Afirmații explozive la adresa Republicii Moldova de la cel mai înalt nivel de la Kremlin

Vladimir Putin și Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin

Retorica periculoasă a Rusiei escaladează. A doua declarație la adresa statutului ca țară a Republicii Molodva a fost făcută vineri de la cel mai înalt nivel - chiar de la Kremlin. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus și el vineri că, din vina actualei ei guvernări, Republica Moldova ar fi pe cale să-și piardă identitatea națională și suveranitatea.  

Declarația a fost făcută la conferința de presă de la Kremlin. Peskov a afirmat că Republica Moldova și-a „distrus” limba, redenumind-o. Acesta face aluzie la decizia istorică a Parlamentului de la Chișinău din 16 martie, de înlocuire a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Peskov a mai spus că Republica Moldova își limitează singură suveranitatea, „alunecând” spre România, într-un proces care nu reflectă adevăratele sentimente din societate. În plus, acesta a susținut că politicile Chișinăului i-ar nemulțumi pe mulți moldoveni, o dovadă fiind că ies la proteste, despre care Maia Sandu acuză că sunt orchestrate de Federația Rusă. Peskov mai spune că regimul de la Chișinău, sub influența Maiei Sandu ar fi „mânată de sentimente rusofobe”, unul din motive fiind pentru a fi pe placul partenerilor occidentali.

"Ei și-au distrus deja limba, ei nu o mai numesc limbă moldovenească. Vedem că se înderaptă spre o absorbție de către România, vedem acțiunile care sunt îndreptate spre tăierea deliberată a propriei sale suveranități și așa mai departe. În acest sens, într-adevăr, acolo au loc nişte procese destul de interesante.

Cu toţii vedem acţiunile de protest, vedem că un număr mare nu este de acord cu o astfel de politică în țară.

Actuala conducere a Republicii Moldova se îndreaptă rapid în direcţia spre binecunoscuta rusofobie.

Oricum, este limpede că (Moldova) este o țară care încearcă să devină rapid o țară ostilă (Rusiei)”, a spus Peskov, potrivit Interfax.

Comentariile lui Peskov au fost făcute după ce a fost întrebat de jurnaliștii de la Kremlin cum comentează afirmațiile lui Dmitri Medvedev, care a spus vineri că „Republica Moldova nu există ca stat , fiind vândută de partenerii occidentali României de liderii de la Chișinău, niște trădători”.

Medvedev a reacționat la anunțul premierului moldovean - Dorin Recean care a anunțat „lista neagră” cu lideri oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin, declarați sunt persona non grata pe teritoriul moldovenesc.