MENIU

VIDEO | Republica Moldova, stare de urgență în sănătatea publică din cauza COVID

Sursa foto: Arhivă

Ministrul Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco, a anunțat că începând de vineri, 10 septembrie, se instituie starea de urgență în sănătate publică, din cauza creșterii accelerate a cazurilor de COVID.

Decizia a fost aprobată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Starea de urgență este valabilă până la sfârșitul lunii octombrie și intervine în condițiile în care, miercuri, s-au înregistrat 790 de cazuri noi de Covid-19, în condițiile în care Republica Moldova numără o populație de circa 4 milioane de locuitori. Rata bazală de reproducere a virusului a ajuns în ultimele șapte zile la 1,41.

„Evoluția procesului epidemic are un caracter ascendent, cu tendință de agravare continuă în special în ultimele patru săptămâni. A crescut numărul cazurilor noi, avem multe raioane cu o creștere bruscă a incidenței”, a precizat Ministrul Sănătății din Republica Moldova.

Prin urmare, persoanele care vor dori să intre în cluburile de noapte, în teatre, în cinematografe, să asiste la concerte, festivaluri etc, în aer liber sau în spaţii închise, vor trebui să prezinte dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2, pe suport de hârtie sau în format digital, valabil doar după 14 zile de la data rapelului.

Totodată, se va permite accesul la aceste evenimente şi în cazul prezentării testului PCR negativ, care nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore. Se va permite accesul în cazul prezentării rezultatului negativ al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore.