MENIU

Chişinău: PD şi PLDM au semnat acordul de guvernare. Adrian Candu, ales preşedinte al Parlamentului

Liderul PDM, Marian Lupu, si presedintele PLDM, Vlad Filat, au semnat vineri acordul de constituire a aliantei de guvernare in Republica Moldova. Aceasta se va numi Alianta pentru Moldova Europeana (AME), anunta Publika.md. Coaliţia nu are majoritate parlamentara, ceea ce inseamna ca are nevoie de sustinerea comunistilor lui Voronin.

Liderul PDM, Marian Lupu, şi preşedintele PLDM, Vlad Filat, au semnat Acordul de constituire a Alianţei de guvernare. Aceasta se va numi Alianţa pentru Moldova Europeană (AME).

"În toată această perioadă de şapte săptămâni şi jumătate am muncit solidar cu colegii din PDM în vederea formării cu PL a unei majorităţi care să asigure o guvernare eficientă în Republica Moldova. Nu s-a reuşit din motive obiective, dar în mare parte - subiective. Timpul care l-am avut la dispoziţie a expirat: ţara are nevoie să fie guvernată. PLDM şi PDM îşi asumă într-o manieră foarte responsabilă această misiune", a spus liderul PLDM Vlad Filat.

UPDATE: Adrian Candu, ales preşedinte al Parlamentului

Andrian Candu, singurul candidat în cursă, propus de PD, a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova, cu 59 de voturi pentru și unul împotrivă, în urma unui vot la care au participat doar 60 de deputați, relatează jurnal.md și Unimedia, citate de Agerpres.

'Voi încerca să fiu un președinte al Parlamentului pentru toți, iar legea să stea în capul mesei', a declarat Adrian Candu după ce a fost ales în funcție.

Deputații care au votat pentru alegerea lui Candu în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova au fost din rândurile PLDM, PD și PCRM.

Andrian Candu a fost singurul candidat, propus de PD, în timp ce PLDM a anunțat că va participa la procedura de vot și că nu va înainta propria candidatură.

Liberalii au refuzat să ia parte la acest proces. 'PL nu participă la această durabilă și puternică alianță. Doamne ajută', a spus liderul PL, Mihai Ghimpu. Nici socialiștii nu au o propunere pentru această funcție și nici nu au votat.

Andrian Candu este în prezent ministru al economiei. Anterior, el a deținut funcția de vicepreședinte al legislativului. Pentru alegerea președintelui Parlamentului era nevoie de o majoritate simplă a deputaților prezenți.

Vladimir Vitiuc, propus de comuniști, și Liliana Palihovici, din partea PLDM, au fost desemnați vicepreședinți ai Parlamentului, după un vot la care liberalii și socialiștii nu au participat.