MENIU

Regele Charles al III-lea, primul discurs în fața națiunii după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a va fi adus, astăzi, la Palatul Buckingham. Monarhul va fi înmormântat peste 10 zile, potrivit protocolului regal. Există o serie de reguli clare care datează de zeci de ani. Imnul național se va schimba, iar pe timbre și monede va fi o nouă înfățișare. Tot astăzi, Regele Charles al III-lea va susține primul discurs în fața națiunii.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi, la 96 de ani, înconjurată de familie, la Castelul Balmoral, din Scoția, care a fost de mult timp unul dintre locurile preferate ale suveranei. După moartea Reginei, Charles, prinţ de Wales, a devenit regele Marii Britanii.

Sicriul reginei Elisabeta a II-a urmează să fie expus pe un catafalc de onoare pentru ca publicul britanic să îi aducă un ultim omagiu. În timpul ceremoniei oficiale, sicriul închis este expus în vastul şi medievalul Westminster Hall din Palatul Westminster din Londra.

Astăzi, Regele Charles al Marii Britanii se va adresa națiunii îndoliate. 

Charles, care s-a grăbit să fie alături de regina Elisabeta a II-a înainte ca aceasta să se stingă din viață joi, ar urma să se întoarcă la Londra împreună cu soția sa, Camilla, acum regină consort, înainte de a se întâlni cu premierul Liz Truss și de a face o declarație televizată. 

Charles, care a devenit automat monarh al Regatului Unit și șef de stat al altor 14 teritorii, printre care Australia, Canada și Noua Zeelandă, a declarat că decesul a fost un moment de mare tristețe pentru el și familia sa.

"Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în regate și în Commonwealth, precum și de nenumărați oameni din întreaga lume", a declarat acesta.