MENIU

Regatul Unit va trimite Ucrainei noi lansatoare de rachete puternice! Schimbare militară în războiul lui Putin

Regatul Unit va trimite Ucrainei noi lansatoare de rachete puternice!

Regatul Unit va trimite Ucrainei noi lansatoare de rachete puternice. Un consilier de top al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky spune că Regatul Unit a fost de acord să furnizeze Ucrainei sistemul M270 cu rachete multiple (MLRS), văzută ca o schimbare militară. 

„Sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune M270 pe care Ucraina le va primi de la Marea Britanie, împreună cu HIMARS-ul american, ne vor întări semnificativ forțele armate. Suntem recunoscători aliaților pentru ele", a declarat șeful de cabinet prezidențial Andriy Yermak.  

„Le explicăm cu insistență aliaților noștri de ce armele pentru Ucraina de astăzi nu pot doar să ne ajute să ne eliberăm toate teritoriile, ci și să prevină multe amenințări la adresa Occidentului. Și funcționează”, a scris el pe serviciul de mesagerie Telegram.  

Nu este încă clar câte sisteme M270 va trimite Marea Britanie.  Dar CNN a citat o declarație a guvernului britanic în care afirmă că raza de acțiune a rachetelor va fi de până la 80 de km (50 de mile), oferind „un impuls semnificativ al capacității forțelor ucrainene”. Trupele ucrainene se vor antrena cu ele în Marea Britanie. Mișcarea a fost „coordonată îndeaproape” cu decizia SUA de a furniza Ucrainei HIMARS, un sistem similar, se arată în comunicat.  

„Marea Britanie este alături de Ucraina și a asumat un rol de lider în furnizarea trupelor sale eroice cu armele vitale de care au nevoie pentru a-și apăra țara”, se arată în comunicat. HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) este un lansator de rachete multiple mai agil. Trage șase rachete ghidate, dar M270 construit în SUA poate trage 12.  

Cele două sisteme sunt superioare ca rază de acțiune și precizie față de sistemele cu rachete multiple pe care Rusia le folosește pentru a bate orașele din estul Ucrainei. Marea Britanie a trimis deja cantități mari de arme forțelor de la Kiev, inclusiv: peste 5.000 de arme ușoare antitanc (Nlaw). Sunt cu rază scurtă de acțiune, ușor de poziționat și necesită puțin antrenament. Analistii spun ca au fost foarte eficiente impotriva tancurilor rusesti; Sute de rachete Brimstone pentru utilizare împotriva tancurilor, artileriei și bărcilor, cum ar fi navele de debarcare; 120 de vehicule blindate, inclusiv Mastiffs; Drone de transport greu; mai multe sisteme antiaeriene, inclusiv rachete Starstreak și vehicule Stormer pentru a transporta Starstreaks.  

Mai multe articole despre:
razboi arme ucraina rusia