MENIU

Referendum în Catalonia marcat de violenţe. 844 de răniţi, după ciocniri între Poliţie şi votanţi

Referendum Catalonia. Spania își decide soarta. Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională și a făcut tot posibilul să blocheze scrutinul. Încă de la primele ore, Poliţia a intervenit în forţă, pentru a împiedica oamenii să voteze, votanții au fost bruscaţi de forţele de ordine, iar în jurul prânzului, Poliţia a folosit şi gloanţe de cauciuc. Bilanțul este dur: 844 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor, potrivit guvernului catalan. Referendumul s-a încheiat, dar ce se va întâmpla după aflarea rezultatelor - declararea unilaterală a independenței, negocieri, noi conflicte, este incert. Clar este însă că înverșunarea catalanilor și reacția violentă a autorităților de la Madrid au generat un conflict cu efecte pe termen lung. Realitatea.net a transmis live text, întrega zi, cele mai importante date despre referendumul catalan.

Update Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania. ”Ne-am câștigat dreptul de a fi un stat independent”, a spus acesta. Mai mult AICI. 

Update Un nou bilanț al răniților în ziua referendumului ridică totalul la 844, potrivit cifrelor oferite de autoritățile catalane, citate de ElMundo.es.

Update Premierul Mariano Rajoy a susţinut o declaraţie de presă în care a criticat dur atacul populist al separatiştilor, insistând că referendumul a fost ilegal.

„Vreau să afirm, în faţa întregii Spaniei, că marea majoritate a populaţiei din Catalonia nu a vrut să participe ca acest scenariu al secesioniştilor. Marea majoritate a catalanilor au demonstrat că sunt oameni care respectă legea şi au reuşit să reziste atacului celor care au dat dovadă de cele mai grave practici populiste. Toţi spaniolii apreciază asta”, a spus Rajoy, potrivit Mediafax. 

NORI NEGRI în Spania. Ce urmează după ziua neagră a referendumului pentru independența Cataloniei 

Update 761 de persoane au fost rănite în urma violenţelor, este un nou bilanț oferit de Departamentul de Sănătate al Cataloniei.

Update Premierul Mariano Rajoy va face o declarație de presă la ora locală 20.15, anunță acceași sursă. Între timp, în Barcelona, oamenii se strâng pentru a afla rezultatul votului.

Update Guvernul catalan a decis ca votul să se încheie la 20.00, ora locală. Vor mai putea vota doar cei care sunt deja în secțiile de vot și așteaptă, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului catalan, Jordi Turull. Între timp, la Madrid au au loc proteste, atât contra referendumului, cât și împotrivă, anunță El Pais. 

Catalanii cer ajutorul Europei. Mesajul oficial al UE pentru Spania 

Update Gerad Pique, fotbalistul FC Barcelona care a votat la referendum, avea lacrimi în ochi, după ce s-a terminat meciul cu Las Palmas: ”A fost o zi foarte grea, a fost cea mai dificilă experiență din viața mea profesională. Fotbalul a fost cel mai puțin important astăzi”, a spus acesta. 

Update Moment emoţionant. Mai mulţi poliţişti catalani au format un cordon pentru ca oamenii să poată vota în siguranţă. Dar unul dintre poliţişti a izbuncnit în lacrimi, moment în care un cetăţean vine şi îl îmbrăşţişează. Toată scena s-a  desfăşurat în apaluzele celor din mulţime. Ulterior, un alt poliţist a venit lângă colegul în lacrimi, pentru a-l duce deoparte. Imaginile au fost postate pe Twitter.

 

Update Ada Colau, primarul Barcelonei a anunţat pe contul său de Twitter că sunt deja 460 de răniţi în urma ciocnirilor violente. Totodată, aceasta cere Poliţiei să pună capăt acţiunilor brutale împotriva populaţiei.

VIDEO. Referedumul pentru independenţa Cataloniei, explicat în 2 minute. Tot ce trebuie să ştii

Update  Pe contul de Twitter al Uniunii Gărzii Civile a fost postat un video în care membrii acestei structuri militarizate au un confict cu Poliţia catalană, numită Los Mossos. Pe de altă parte, poliţiştii catalani au  transmis că au acţionat conform statutului juridic pe care îl au.

 

Update  Guvernul catalan susţine că 73% dintre secţiile de vot au fost deschise, dar potrivit unor surse din Poliţie, nicio secţie de vot nu a avut conexiune la internet, iar voturile au fost contorizate pe hârtie, cu pixul, arată El Pais.

Update  Potrivit BBC, care citează oficiali catalani, 337 de persoane au fost rănite, în urma ciocnirilor cu Poliţia. Între timp, pe reţelele de socializare au apărut alte fotografii dramatice cu persoane rănite.


Update  Situaţie unică. Pompierii au făcut scut uman în faţa jandarmilor, pentru a-i proteja pe cetăţeni. Ulterior, au apărut alte imagini în care şi pompierii au fost atacaţi de Garda Civilă.

 

Guvernul regional catalan confirmă că sunt 38 de răniţi, în urma incidentelor. 35 au răni uşoare, dar trei persoane sunt într-o stare mai proastă.

Referendum Catalonia Primarul Barcelonei, Ada Colau l-a catalogat pe premierul Spaniei "laş" şi i-a cerut demisia, întrucât încalcă drepturi fundamentale. Presa spaniolă vorbeşte de 38 de răniţi în urma incidentelor.

Referendum Catalonia Situaţia din Spania devine dramatică. Există şi mai mulţi răniţi, în urma confruntării dintre forţele de ordine şi un grup de cetăţeni, în cartierul Barcelonetta. Oamenii au fost împiedicaţi să intre în secţia de vot din incinta Şcolii Mediterania, anunţă agenţia EFE.

Referendum Catalonia Poliţia a confirmat că a folosit gloanţe de cauciuc pe o stradă din Barcelona, notează El Pais. 

Referendum Catalonia.  În Madrid, în Piaţa Mayor, a avut loc o altercaţie între cei care susţin unitatea Spaniei, şi un bărbat care a cerut dreptul la libertate de expresie. 


 

Referendum CataloniaUpdate  Purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan regional, Jordi Turull, a declarat că 73% dintre secţiile de vot erau deschise, iar votul era în desfăşurare, anunţă El Pais. Acesta a mai spus că atacul cibernetic asupra sistemului de vot este unul constant.

EL Pais anunţă pe Twitter, că în jurul prânzului, urnele de vot erau ascunse în şcoli, case sau chiar biserici.

Referendum Catalonia. Şeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont a votat.

În continuare, pe Twitter circulă fotografii cu oameni răniţi, în urma intervenţei dure a Poliţiei.  În cazul de faţă, Barcelona,  în secţia de vot aflată într-o şcoală. 

Referendum Catalonia. El Pais anunţă că trupe speciale ale Poliţiei au descins în cetrul Barcelonei, aproape de o secţie de vot. 

 

Referendum Catalonia. Update Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță duminică dimineață în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont în referendumul de autodeterminare interzis de Madrid.

VEZI AICI ALTE IMAGINI!

Referendum Catalonia. Update Pe reţelele de socializare circulă înregistrări şi fotografii în care se vede cum oamenii care vor să voteze sunt bruscaţi de forţele de ordine.

 

Referendum Catalonia.Update  Ministerul de interne a publicat pe Twitter fotografii cu urnele confiscate.

În timpul nopţii, mii de susţinători ai referendumului pentru independenţă au ocupat şcolile în care se află secţiile de votare. Potrivit poliţiei, aceştia vor fi evacuaţi.

Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă "să apere" secţiile de votare la ora 05:00 (03:00 GMT) şi să aştepte începerea votării la ora 9:00. S-a subliniat că trebuie să fie o rezistenţă paşnică la toate acţiunile poliţiei.

"M-am trezit devreme pentru că ţara mea are nevoie de mine", a declarat unul din susţinătorii independenţei Catalaniei. Eulalia Espinal I Tarro, în vârstă de 65 de ani, face parte din grupurile care s-au adunat în faţa şcolilor din Barcelona. "Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici", a subliniat aceasta.

Cum s-a ajuns la referendum

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituţiei spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenţei au crescut în ultimii ani, ţinând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.

Cei care se opun independenţei susţin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Ţara Bascilor sau Galicia.

Curtea Constituţională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independenţă în Catalonia.

Buletinele de vot au doar o singură întrebare: "Vrei ca Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?". Pentru răspuns există varianta: "Da" sau "Nu".