MENIU

Reconciliere între SUA şi Germania

Divergenţele dintre Statele Unite şi Germania, declanşate ca urmare a opoziţiei fostului cancelar Gerhard Schroeder faţă de ofensiva americană în Irak, au fost aplanate. Decisivă pentru reconcilierea dintre cei doi vechi aliaţi a constituit-o întâlnirea de ieri de la Washington între actualul lider al executivului de la Berlin, Angela Merkel, cu preşedintele american, George W. Bush. După demisia premierului britanic, Tony Blair, aşteptată în cursul acestui an, cel mai apropait aliat al lui Bush în Europa va deveni Angela Merkel.

Vizita cancelarului german, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene şi a G8, care reuneşte ţările superindustrializate, este consacrată consolidării relaţiilor de schimb transatlantice. Cei doi lideri au convenit asupra impunerii Cvartetului, format din Statele Unite, Uniunea Europeană, ONU şi Rusia, ca principal actor în realizarea procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Principalul obiectiv al acestui grup, coexistenţa paşnică a Israelului şi a viitorului stat palestinian independent, este înscrisă în foaia de parcurs, documentul elaborat de membrii Cvartetului. Bush a precizat că ar fi dorit ca Saddam Hussein să fie tratat în mod demn în momentul execuţiei sale, dar că fostul lider de la Bagdad a avut parte de un proces imparţial, privilegiu pe care el l-a refuzat în trecut victimelor sale.

Fără masaj pe spate, a declarat Bush în glumă reamintind de un episod petrecut anul trecut cu ocazia summit-ului G8 de anul trecut de la Sankt Petersburg. Bush, care trecea prin spatele Angelei Merkel, aşezată la o masă, s-a apropiat de aceasta şi i-a masat uşor umerii, timp de câteva secunde. Surprinsă, Angela a schiţat un gest reflex de apărare cu mâinile şi făcut o grimasă.
Mai multe articole despre:
Germania SUA reconciliere