MENIU

Reacția oficială a UE după ziua nebună de la Chișinău: ”Apel la calm și reținere”

Uniunea Europeană cheamă toate forțele la calm și roagă forțele politice să găsească o cale de dialog. Se întâmplă după ședința de astăzi a Parlamentului și manifestațiile democraților, notează Agora.md. 

„Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament și în lumina evoluțiilor ulterioare, Uniunea Europeană face apel la calm și reținere. Oficialii aleși democrat trebuie să găsească o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană se așteaptă ca Republica Moldova, țară asociată la UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului nostru de Asociere”, se arată într-un comunicat al Uniunii Europene.

Prin declarația oficială, UE și-a reafirmat sprijinul față de Republica Moldova, „în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor, asigurarea independenței sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor statului”.

„Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova se axează pe acordarea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova. În acest sens, Uniunea Europeană este pregătită să sprijine în continuare reformele care se află în centrul acordului nostru de asociere”, conchide autoritatea europeană.

Socialiștii lui Igor Dodon și proeuropenii conduși de Maia Sandu și Andrei Năstase au convenit sâmbătă să formeze un guvern de coaliție care, teoretic, ar trebui să ducă la înlăturarea Partidului Democrat controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. 

Curtea Constituțională, controlată de Plahotniuc, a invalidat însă noul executiv, iar vechiul guvern nu pare să intenționeze să se retragă. 

Mai multe articole despre:
UE Chişinău Republica Moldova