MENIU

Războiul hibrid al lui Putin și invazia din Ucraina amenință multe țări: Sabotajul Moscovei din Marea Nordului - Dezvăluiri incendiare

Țările nordice transmit un avertisment sumbru: Rusia are un program extrem de aplicat de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului.

Navele ruseşti ar pregăti operaţiuni de sabotare în Marea Nordului, principala țintă fiind parcurile eoliene şi cablurile de comunicaţii, se arată într-o investigație comună a radiodifuzorilor publici din Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda, potrivit BBC.

Jurnaliștii de investigație din cele patru țări au dezvăluit cum duce Rusia un război hibrid în țările nordice și cu spioni, inclusiv cu troli și nave subacvatice avansate, programe și intervenții secrete ce sunt pregătite în orice moment pentru acțiuni de sabotaj.

Flota de nave ale Rusiei din Marea Nordului ar fi camuflate în vase de pescuit dotate cu traulere și vase de cercetare, se arată în seria documentară „Războiul din umbră”, din care primul episod este difuzat simultan, miercuri, 19 aprilie, pe canalele naționale de televiziune din Suedia, Danemarca, Norvegia și FInlanda, potrivit BBC.

Detaliile din ancheta jurnaliștilor din Danemarca, Suedia, Finlanda și Norvegia, despre care amintesc britanicii, sunt confirmate de un ofiţer danez de contrainformaţii. Acesta susține că planurile de sabotaj sunt pregătite în cazul unui conflict total cu Occidentul. Iar şeful serviciilor de informaţii norvegiene le-a declarat jurnaliștilor că programul este considerat extrem de important pentru Rusia și ar fi dirijat direct de la Moscova.

Documentarul despre planul Moscovei a folosit comunicații rusești interceptate în care sunt menționate navele fantomă din Marea Nordului.

Foto: BBC

Principalele detalii din anchetă sunt legate de nava amiral rusă „Vladimirky”, care, oficial este o navă de expediție oceanografică sau o navă de cercetare subacvatică, însă jurnaliștii nordici afirmă că este vorba de fapt despre o navă de spionaj.

Așa-zisele nave de pescuit și de cercetare subacvatică au în componență echipaje și echipamente de supraveghere subacvatică și cartografiază locuri cheie pentru posibile acțiuni de sabotaj, susțin jurnaliștii.

Aceștia au apelat la un fost expert al Marinei Regale a Regatului Unit pentru a urmări mișcările navei amiral Vladimirsky, într-o misiune în vecinătatea a șapte parcuri eoliene, în largul coastei Marii Britanii și a Olandei.

Foto: BBC

Potrivit observațiilor făcute, nava rusească încetinește în momentul în care se apropie de zonele în care există parcuri eoliene și navighează în zonă. Una din cele mai îndelungate perioade de navigare a acesteia în zonă a fost și de o lună, având transmițătoarele oprite. În momentul în care unul dintre reporterii de investigație s-a apropiat de navă cu o barcă mică, a apărut la bord un bărbat mascat și care avea o armă ce părea o pușcă militară de asalt, mai scrie BBC.

Foto: BBC

Potrivit anchetei jurnaliștilor din cele patru țări, aceeași navă (amiral Vladimirsky) ar fi fost observată în largul apelor Scoției în annul 2022. Se pare că aceeași navă a fost văzută în largul coastei scoțiene anul trecut. Vasul a fost văzut intrând, din Marea Nordului, prin Moray Firth, pe 10 noiembrie 2022, și observat la aproximativ 55 de kilometri la est de Lossiemouth, unde se află flota de avioane de patrulare maritimă a forțelor aeriene ale Marii Britanii - RAF (Royal Air Force), înainte de a se îndrepta apoi, lent, către vest.

Intenția rușilor de a cartografia submarin zona nu este străină oficialilor englezi, fiind la curent și cu bărcile care se deplasează în apele Marii Britanii.

BBC dezvăluie că ar fi investigate posibile amenințări specifice împotriva Angliei, însă nu au fost obținute mai multe detalii.