MENIU

RĂZBOIUL GAZELOR

Ucraina pune condiţii drastice Rusiei

Război economic în toată regula între Kiev şi Kremlin!

Premierul ucrainean, Iuri Ehanurov, a declarat că ţara sa are dreptul de a reţine 15\% din cantitatea de gaze ruseşti ce tranzitează teritoriul Ucrainei.
Kievul doreşte să beneficieze de nivelul scăzut al preţurilor la gazele livrate către Europa de Gazprom, în schimbul taxelor de tranzit prin conducte aflate pe teritoriul său, conform unui contract semnat acum 3 ani.

În replică, vicepreşedintele companiei Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat că societatea rusă va apela Curtea de arbitraj de la Stockholm, în cazul sustragerii de gaz de către Ucraina.
Gazprom solicită ferm renegocierea vechiului contract, astfel ca Ucraina să plătească gazele la preţul practicat pe piaţa mondială, 250 de dolari pentru mia de metri cubi, faţă de 50 de dolari în prezent.

Analiştii spun că de fapt, Gazprom urmăreşte suprimarea tarifelor privilegiate acordate statelor din fostul bloc sovietic unde au avut loc revoluţii portocalii, aderări la Uniunea Europeană sau integrări în NATO, iar noua politică întâmpină rezistenţă din partea acelor ţări încă dependente energetic de Rusia.

Gazprom mai doreşte să crească preţurile la 125 de dolari pentru ţările baltice şi până la 160 de dolari pentru Republica Moldova.
Mai multe articole despre:
Ucraina Gazprom gaze tarife