MENIU

Război Ucraina. ZIUA 322 - Putin admite că situația din regiunile anexate ale Ucrainei este „dificilă”. Orașul Soledar, ținta unor dispute aprinse: cine deține controlul - LIVE TEXT

Război Ucraina. ZIUA 322

Război Rusia-Ucraina. Ziua 322. Rușii pregătesc noua mobilizare în timp ce luptele pe frontul din Ucraina se duc la temperaturi scăzute de zero grade. Președintele Volodimir Zelenski anunță că situația „este dificilă” în Donețk și îi încurajează pe cei care apără orașul Soledar, despre care șeful mercenarilor Wagner susține că a fost cucerit.

UPDATE 00.00 - Rusia a trimis încă un convoi militar în Belarus, constând dintr-un total de 40 de vagoane de tren care transportau personal și echipament militar, a informat grupul de monitorizare Belarusian Hajun pe 11 ianuarie, potrivit Kyiv Independent. 

UPDATE 23.00 - Grupul Wagner spune că a găsit cadavrul unui britanic dispărut în Ucraina

Forțele Grupului Wagner din Rusia au găsit miercuri cadavrul unuia dintre cei doi volunati britanici dați dispăruțiîn estul Ucrainei, a anunțat firma militară privată într-un comunicat, potrivit Reuters.

UPDATE 21.00 - Luptele violente continuă la Soledar, în estul Ucrainei, unde Rusia încearcă să întoarcă cu orice preț cursul războiului

Ministerul rus al Apărării a precizat că "forțele de asalt luptă în oraș" și că "unitățile aeropurtate au blocat părțile de nord și de sud" ale orașului Soledar.

UPDATE 18.00 - Forțele ruse au bombardat un centru perinatal din Herson, a spus guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici. În urma atacului, geamurile centrului au fost sparte, un cabinet medical a fost avariat și un angajat al unității medicale a fost rănit, relatează Kyiv Independent. Angajatul, o femeie, a fost rănită ușor.

Guvernatorul a mai spus că forțele ruse au bombardat infrastructura critică din regiunea Herson, rănind trei persoane.

UPDATE 15:30 - Ucraina trebuie să fie pregătită la frontiera sa cu Belarus, chiar dacă până în prezent există doar ”declaraţii puternice” din partea vecinului său, a afirmat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o vizită în regiunea Liov, informează Reuters.

UPDATE 15:05 -  Vladimir Putin a declarat că situația din regiunile ucrainene anexate ilegal de Moscova este „dificilă pe alocuri".

Liderul de la Kremlin, vorbind în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali, a mai spus că Rusia are toate resursele necesare pentru a îmbunătăți viața în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova a pretins unilateral că le-a anexat în septembrie, relatează Reuters.

Anexarea ilegală de către Rusia a celor patru teritorii în septembrie anul trecut, care împreună reprezintă 15% din Ucraina, a marcat cea mai mare preluare forțată a unui teritoriu în Europa după cel de-al Doilea Război mondial.

Putin pretinde că regiunile Zaporojie, Herson, Lugasnk și Donețk sunt „pentru totdeauna” Rusiei.

UPDATE 14:00 - Forţele de Apărare aeriană comune ruso-belaruse au fost întărite cu noi unităţi de rachete ce au fost amplasate pe poziţii, a anunţat, miercuri, Ministerul Apărării de la Minsk, citat de Reuters.

UPDATE 13:15  Un militar ucrainean care luptă în orașul Soledar împotriva trupelor Wagner a declarat pentru CNN că situația este „critică", iar numărul deceselor este atât de mare încât „nimeni nu mai numără morții". Soldatul și-a exprimat și dezamăgirea că militarii sunt sacrificați inutil, în condițiile în care ar fi o chestiune de zile, poate de ore, până când localitatea va fi abandonată.

UPDATE 13:05 - Președintele rus Vladimir Putin este deschis la discuții privind criza din Ucraina, a declarat Kremlinul, citat de Sky News. Kremlinul a mai spus că atingerea obiectivelor sale prin mijloace politice și diplomatice este „preferabilă”, dar poziția Ucrainei și a Occidentului împiedica în acest moment posibilitatea unor discuții. În ultima sa declarație, Kremlinul a mai spus că face progrese în operațiunile militare din jurul orașului minier Soledar din estul Ucrainei și că are un „impuls pozitiv”.

UPDATE 13:00 - Situația din orașul ucrainean Soledar din estul Ucrainei, care a devenit zilele acestea scena unor confruntări violente între armata rusă și cea ucraineană, pare să fie tot mai incertă. Motivul este dat de faptul că grupul de mercenari Wagner a revendicat din nou, miercuri, preluarea controlului asuprar, informație dezmințită imediat de Kiev. De altfel, ceea ce trebuia să vină și să susțină afirmația lui Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, privind preluarea controlului orașului ucrainean s-a dovedit a fi, potrivit presei de la Kiev, tocmai detaliul care arată că lucrurile nu stau deloc așa. 

UPDATE 12:02 - Rusia mobilizează tot mai mulți soldați din Belarus. Armata rusă a început să trimită în estul Ucrainei din soldații care desfășoară constant exerciții comune cu armata Belarusului. Purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean de Frontieră a menționat că vor urma exerciții comune ale rușilor cu Belarus și cu aviația celor două armate. În tot acest timp, forțele ruse încearcă să-și consolideze gruparea de pe teritoriul Ucrainei. Ministerul Apărării de la Minsk transmite că exercițiile vor dura cel puțin până pe 16 ianuarie. 

UPDATE 11:00 - 4 țări din Europa, printre care și România, vor fi șterse de pe hartă dacă se implică mai mult în războiul din Ucraina, amenință Rusia. Noul scenariu al propagandei ruse a fost publicat în mass-media prorusă. România va dispărea, alături de Polonia, Lituania și Finlanda în urma războiului din Ucraina, scrie Pravda. Pentru Rusia, există pericolul ca România să fie folosită drept bază a trupelor NATO care ar intra în Ucraina și ar fi detașate la Odesa, pentru a-i împiedica pe ruși să elibereze acel oraș, mai apare în materialul din publicația rusă.

UPDATE 10:00 - Rusia a pierdut deja peste 110 mii de militari în războiul din Ucraina. Potrivit forțelor ucrainene, Rusia ar fi pierdut din 24 februarie: 

- 112.960 militari (+490 în ultima zi)

- 3.094 tancuri (+10)

- 6.159 blindate de luptă (+5)

- 2.078 sisteme de artilerie (+5)

- 1.862 drone (+2)

- 437 lansatoare multiple de rachete (+3)

These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of Jan. 11, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/RdmVFAjawZ

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) January 11, 2023

UPDATE 9:00 - Preşedintele Volodimir Zelenski recunoaște în mesajul său zilnic pentru ucraineni că situaţia în Doneţk rămâne dificilă. În același timp, liderul de la Kiev a făcut apel la solidaritatea europeană și a cerut mai multe arme, avertizând că Rusia urmărește „epuizarea” tuturor în acest război pornit de Vladimir Putin.

UPDATE 8:00 - Angajații de la centrala nucleară Zaporojie nu mai pot intra la muncă pentru că nu au pașaport rusesc. Aproape 1.500 de angajați ai centralei nucleare, care au refuzat să primească pașapoarte rusești și să semneze un acord cu Rosatom, nu au permise de trecere și nu au acces la instalație. Potrivit The Kyiv Independent, urmează să fie angajați noi din Rusia pentru a lucra la centrală. Potrivit armatei ucrainene, ar fi pregătite locuințe pentru viitorii angajați, fiind confiscate - „naționalizate” - cele ale căror proprietari au plecat după anexarea ilegală. Regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk au fost anexate de Rusia după așa-zise referendumuri, considerate ilegale de Ucraina, SUA și UE.

UPDATE 7:00 - Bătălia pentru Soledar, orașul minier de sare din estul Ucrainei, revendicat și de ucraineni și de ruși, se dă la temperaturi de sub zero grade. Militarii ucraineni declară că nu-și părăsesc pozițiile defensive, vor ataca rușii și „nu vor lăsa inamicul să pătrundă niciun centimetru”, într-un mesaj video postat pe rețelele ucrainene.  

Update from Bakhmut and Soledar by Kiyanyn, 10 January (about 3 hours ago). pic.twitter.com/uqq8yp7F4O

— Dmitri (@wartranslated) January 10, 2023

Şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, susţine că forţele sale au finalizat preluarea oraşului ucrainean Soledar, în timp ce ucrainenii transmit că situaţia este sub control, deşi oraşul a fost bombardat de 86 de ori, în cursul zilei de luni.

Kievul consideră că rușii sunt conștienți că vor pierde și deja construiesc structuri de apărare. Semnalul vine după ce Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina a transmis că rușii se pregătesc de o nouă mobilizare dar construiesc fortificații în teritoriile ocupate.

Reprezentantul serviciilor secrete ucrainene, Andriy Chernyak, a afirmat că Rusia va anunța în luna ianuarie un nou val de mobilizare pentru a suplimenta numărul forțelor combatante și pentru a încercat să avanseze.

În același timp, rușii „construiesc fortificații în teritoriile ocupate temporar: în regiunea Zaporojie, în sudul regiunii ocupate Herson și în nordul Crimeei”, potrivit serviciilor secrete din Ucraina, scrie Pravda ucraineană. 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina razboi rusia