MENIU

Război Ucraina, Ziua 295: Rusia nu ia în calcul încetarea focului în perioada Crăciunului. Cine ar trebui să discute cu Putin despre încetarea războiului - LIVE TEXT

Război Ucraina-RUsia

Rusia nu ia în calcul încetarea focului nici măcar în perioada Crăciunului, lăsând, practic, să meargă mai departe conflictul care drenează deja de 10 luni. Din contră, armata lui Putin continuă atacurile. Cel mai recent dintre ele a vizat o clădire adiminstrativă din Herson, asupra căreia au fost trase rachete, miercuri. Kievul a fost, de asemenea, ținta unor atacuri rusești, mai multe explozii fiind raportate. 

UPDATE 00.00 - Ucraina pregăteşte evenimente internaţionale importante pentru săptămâna viitoare, care i-ar putea oferi mai mult sprijin pentru apărare în această iarnă şi mai multe capacităţi militare, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul video transmis la sfârşitul zilei de joi.

 „Pregătim evenimente internaţionale importante pentru săptămâna viitoare. Ceva care ar putea oferi Ucrainei mai mult sprijin de apărare în această iarnă, mai multe capacităţi militare”, a anunţat preşedintele Ucrainei.

UPDATE 22.00 - Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg, care produce dronele Orlan-10, primește în continuare componente occidentale pentru a realiza aceste vehicule fără pilot, în timp ce intermediari din Statele Unite, China și Rusia ajută la evitarea sancțiunilor, relatează Reuters. Astfel, sutele de drone rusești care zboară deasupra Ucrainei în mod amenințător își datorează existența unui lanț de aprovizionare care se sustrage sancțiunilor și care trece adesea printr-un birou ponosit deasupra unei piețe din Hong Kong și, uneori, printr-o casă dintr-o suburbie din Florida.

UPDATE 21.00 - Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare joi arată o explozie puternică în zona Irmino, un oraș din regiunea Luhansk ocupată de ruși.

Cauza exploziei nu a putut fi confirmată, dar videoclipul arată o flacără imensă care se înalță câteva sute de metri în aer. Din videoclip, par să se audă mai multe explozii.

UPDATE 20.00 - SUA au fost de acord să trimită o baterie de rachete Patriot în Ucraina, dar experții spun că este posibil ca aceasta să nu fie un factor de schimbare a jocului în război.

Sistemele de rachete Patriot sunt printre cele mai cerute de aliați în zonele disputate ale lumii, ca un scut râvnit împotriva rachetelor. În Europa, în Orientul Mijlociu și în Pacific, ele protejează împotriva unor potențiale atacuri din Iran, Somalia și Coreea de Nord.

UPDATE 19.00 - Producătorul rus de aluminiu Rusal, care deține 26,4% din producătorul de metale Nornickel , a declarat joi că atenuarea riscurilor legate de sancțiuni ar trebui să fie prioritatea absolută a conducerii Nornickel, potrivit Reuters.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva unuia dintre cei mai bogați oameni din Rusia, Vladimir Potanin, care este cel mai mare acționar și director executiv la Nornickel. Nornickel nu a fost vizată în mod direct de aceste sancțiuni.

UPDATE 18.00 - Statele Unite au anunțat joi sancțiuni financiare împotriva lui Vladimir Potanin, fostul viceprim-ministru al lui Vladimir Putin și unul dintre cei mai bogați bărbați ai Rusiei, precum și a zeci de oficiali guvernamentali rusi și companii din sectorul financiar, relatează AFP.

UPDATE 17.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că următoarele șase luni de conflict cu Rusia vor fi „decisive” pentru războiul început de Kremlin, relatează The Guardian.

Într-o adresă online adresată Consiliului European de joi, Zelenski a spus: „Următoarele șase luni vor fi decisive din multe puncte de vedere în confruntarea pe care Rusia a început-o cu agresiunea lor.

„Agresiunea împotriva Ucrainei și împotriva fiecăruia dintre voi, pentru că ținta finală a Rusiei este mult mai departe decât granița noastră și suveranitatea ucraineană. Următoarele șase luni vor cere de la noi eforturi și mai mari decât au fost întreprinse în perioada trecută.”

El a spus că atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei trebuie oprite și a cerut mai multe arme. „Avem nevoie de arme mai moderne, de un volum mai mare de provizii”, a spus el, în comentariile raportate de site-ul de știri ucrainean Ukrinform.

UPDATE 16.00 - Mai mult de o treime dintre ucrainenii care s-au refugiat în Germania după invazia Rusiei au declarat că ar dori să rămână permanent în această țară, potrivit Reuters.

Un sondaj realizat de guvernul de la Berlin a arătat că majoritatea se simt bineveniți, iar 37% ar dori să se stabilească definitiv în Germania.

Peste un milion de ucraineni au mers în Germania după ce forțele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina, ceea ce a însemnat că, în afară de Polonia, Germania a primit mai mulți refugiați decât orice altă țară din Uniunea Europeană.

UPDATE 13:40 - Război Ucraina. Rusia lansează noi atacuri devastatoare în regiunea Herson. Cel puțin 5 persoane au murit și alte 13 au fost rănite în ultimele 24 de ore.

UPDATE 13:30 - Un preot ucrainean îi declară, personal, lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, că e bucuros că regiunea Lugansk „este acum Rusia”. Preotul, condamnat la 12 ani pentru trădare de autoritățile de la Kiev, a fost eliberat miercuri într-un schimb de prizonieri.

A #Ukrainian priest, who had been sentenced to 12 years for treason and released yesterday as part of a prisoner exchange, was personally welcomed by #Prigozhin. The priest rejoiced that "#Luhansk region is now #Russia". pic.twitter.com/dSVbFMHFWc

— NEXTA (@nexta_tv) December 15, 2022

UPDATE 11:00 - Forțele ucrainene au bombardat în noaptea de miercuri spre joi orașul Donețk din estul țării, aflat sub control rusesc, în unele dintre cele mai mari atacuri din ultimii ani, au declarat joi oficiali instalați de Rusia în zonele anexate, transmite The Guardian, care citează Reuters.

„Patruzeci de rachete cu lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad au fost trase asupra civililor din orașul nostru”, a spus Kulemzin. El a catalogat atacul drept o crimă de război.

UPDATE 10:30 - Rusia trimite peste 60 de vehicule mililtare în Belarus. Au loc exerciții militare lângă Ucraina. Ministerul britanic al Apărării transmite că exercițiile nu ar fi un pericol pentru Ucraina.

„Exerciţii militare ar avea loc în sectorul de nord-vest al ţării, departe de graniţa cu Ucraina. În plus, Rusia a desfăşurat recent şi alte unităţi de rezervişti în Belarus. Deși Belarus a jucat un rol crucial în asaltul rusesc asupra Kievului, care a început la 24 februarie 2022, este puțin probabil ca exerciţiile trupelor belaruse şi ale unităţilor ruse să constituie în prezent o forţă capabilă să conducă cu succes un nou asalt în nordul Ucrainei”, potrivit ministerului britanic al apărării.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 15 December 2022

Find out more about the UK government\"s response: https://t.co/ahHyeaENBH

🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/zi2M1kstc2

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) December 15, 2022

UPDATE 9:10 - Liderii europeni se reunesc, joi, la Bruxelles, pentru ultimul summit programat din acest an, urmând să discute în special despre consecinţele războiului din Ucraina şi relaţiile UE cu SUA, relatează DPA.

Şefii de stat şi de guvern vor vorbi despre un ajutor militar şi financiar suplimentar pentru Ucraina, în contextul în care invazia rusă este în a zecea lună, iar lor li se va alătura şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin legătură video, la începutul reuniunii.

UPDATE 8:00 - Două persoane au murit și alte două au fost rănite în urma unei explozii masive urmată de un incendiu la o rafinărie de petrol din Angarsk, în sud-estul Siberiei. 

UPDATE 7:30 - Coordonatorul special pentru comunicare al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a declarat, miercuri, pentru CNN, că orice discuții privind oportunitatea de a negocia cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina ar trebui lăsate „în seama președintelui Zelenski, nu a Statelor Unite”. 

„Cu siguranță ne-ar plăcea să se încheie, dacă nu astăzi, atunci înainte de sfârșitul acestui an, care, desigur, se apropie rapid. Cred că, doar având în vedere ceea ce vedem în aer și pe teren în Ucraina, este dificil să concluzionăm că acest război se va încheia până la sfârșitul anului”, a declarat Kirby.

UPDATE 6:15 - Aliații analizează în prezent modul în care poate fi accelerată rezistența Ucrainei împotriva invaziei lui Vladimir Putin, oferindu-i un „avantaj decisiv”, scrie Sky News.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia