MENIU

Război Ucraina - ziua 185 - Rusia blochează tratatul pentru dezarmare nucleară. Încă un american a murit în Ucraina - LIVETEXT -

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Rusia a blocat vineri adoptarea unei declaraţii comune la încheierea conferinţei de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), denunţând termeni „politici”. Departamentul de Stat al SUA confirmă moartea unui al treilea cetăţean american în războiul din Ucraina.

UPDATE 23:45 - Marea Britanie va dona 6 drone submarine Ucrainei pentru a o ajuta la neutralizarea minelor ruseşti în largul coastelor sale şi va instrui militari pentru operarea lor.

UPDATE 20:40 - Preşedintele rus Vladimir Putin semnează un decret ce simplifică şederea şi dreptul de muncă a sute de mii de persoane care au părăsit Ucraina ducându-se în Rusia după război. Liderul de la Kremlin condiționează însă facilitățile oferite refugiaților ucraineni. 

UPDATE 19:35 - Numărul copiilor care au căzut victime în cele 6 luni ce au trecut de la ordinul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina a depășit deja 1.100: cel pușin 377 uciși și cel puțin 733 răniți. 

UPDATE 18:45 - Presa ucraineană publică mai multe imagini cu copii ucraineni într-o tabără „militar-patriotică” înființată de ocupanții ruși, pe malul Mării Azov, în satul Melekino. Copiii ucraineni au parte de „spălarea creierelor și de intoxicare cu propagandă rusească”, notează Nexta.

UPDATE 14:12 - La centrala nucleară Zaporojie există un risc de „pulverizare de substanţe radioactive”, spun ucrainenii.

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de „pulverizare de substanţe radioactive” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit Energoatom, forţele ruse \"\"au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi\"\".

UPDATE 13:55 - Rusia spune că Ucraina a bombardat Centrala Zaporoje de 3 ori în ultimele 24 de ore.

Ministerul rus al Apărării a acuzat, sâmbătă, forţele ucrainene că au bombardat de trei ori în ultimele 24 de ore complexul în care se află centrala nucleară de la Zaporojie, informează Reuters.

Reuters precizează că această informaţie nu a putut fi verificată şi că autorităţile ucrainene încă nu au răspuns acuzaţiilor.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în ultima perioadă de bombardarea zonei centralei nucleare.

UPDATE 12:29 - Serghei Lavrov acuză Occidentul de rasism. „Respingem categoric „ordinea bazată pe reguli” neocolonială impusă de Occidentul condus de SUA”, a subliniat principalul diplomat al Rusiei. 

UPDATE 10:52 - Peste 46.000 de soldaţi ruşi au murit în Ucraina de la startul invaziei, anunță ucrainenii.

“Din 24 februarie până la 27 august, pierderile totale ale inamicului au ajuns la numărul de 46.500 de oameni”, se arată într-un mesaj al forţelor ucrainene.

În plus, ucrainenii au distrus 1.989 de tancuri ruseşti, 4.254 de vehicule blindate, 1.045 de sisteme de artilerie, 234 de avioane, 202 elicoptere, 196 de rachete de croazieră, 15 nave şi alte elemente folosite de ruşi în ofensiva militară începută în februarie.

Cele mai mari pierderi s-au înregistrat de către armata rusă în regiunea Doneţk.

UPDATE 10:19 - Rusia îşi intensifică atacurile în zone din estul Ucrainei. 

Rusia şi-a intensificat atacurile în Doneţk (estul Ucrainei) în ultimele cinci zile, într-o mişcare ce ar putea viza atragerea forţelor ucrainene şi zădărnicirea unui eventual contraatac al acestora, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării britanic, potrivit Reuters.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să-şi fi sporit eforturile în regiunea Donbas într-o tentativă de a ademeni unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina intenţionează să lanseze o contraofensivă majoră” în zonă, arată buletinul informativ cotidian publicat pe Twitter de ministerul citat.

UPDATE 09:17 - Zelenski: Situaţia la Zaporojie rămâne foarte riscantă şi periculoasă. 

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că situaţia la Zaporojie rămâne foarte riscantă şi periculoasă, avertizând că orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru.

”Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear, toţi specialiştii în industria energetică, reuşesc să protejeze centrala nucleară Zaporojie de cel mai rău scenariu, care este provocat în mod constant de forţele ruse. În prezent, centrala a fost conectată la reţea. Felicitările mele! Produce energie pentru Ucraina. Vreau să subliniez că situaţia rămâne foarte riscantă şi periculoasă. Orice repetare a evenimentelor de ieri, adică orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru”, a declarat llideru de la Kiev.

UPDATE 09:00 - Dmitri Medvedev a declarat că Rusia nu își va opri campania militară din Ucraina chiar dacă Kievul va renunța în mod oficial la aspirațiile sale de a adera la NATO.

Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus, de asemenea, într-un interviu acordat unei televiziuni franceze, că Rusia este pregătită să poarte discuții cu Volodimir Zelenski, sub rezerva anumitor condiții.

Chiar înainte de invazia din februarie, Moscova a precizat clar că aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru ea.

„Renunțarea la participarea sa la Alianța Nord-Atlantică este acum esențială, dar este deja insuficientă pentru a stabili pacea", a afirmat Medvedev la televiziunea LCI, potrivit agențiilor de presă rusești.

UPDATE 08:20 - Rusia a blocat vineri adoptarea unei declaraţii comune la încheierea conferinţei de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), denunţând termeni "politici", informează AFP.

Cei 191 de semnatari ai TNP, care are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare, promovarea dezarmării totale şi promovarea cooperării în utilizarea paşnică a energiei nucleare, s-au reunit la sediul ONU din New York începând cu 1 august. Însă, în pofida unei luni de negocieri şi a unei sesiuni finale amânate pentru câteva ore vineri,"conferinţa nu este în măsură să ajungă la un acord", a declarat preşedintele conferinţei, argentinianul Gustavo Zlauvinen, după intervenţia Rusiei.

UPDATE 08:15 - Departamentul de Stat al SUA confirmă moartea unui al treilea cetăţean american în războiul din Ucraina, informează CNN.

„Putem confirma moartea unui cetăţean american în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, care a adăugat că: „Din respect pentru intimitatea familiei, nu vom face alte comentarii în acest moment”.

UPDATE 08:00 - Ministrul de externe german Annalena Baerbock a semnalat o disponibilitate de compromis în legătură cu propunerea de restricţionare a dreptului turiştilor ruşi de a vizita Uniunea Europeană, în contextul în care unele ţări membre cer o poziţie dură şi unitară ca răspuns la agresiunea militară rusă contra Ucrainei.

UPDATE 07:46 - Evacuare obligatorie a civililor și din părți ale regiunilor Harkov, Zaporojie, Nikolaev

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunțat vineri că executivul de la Kiev vrea să extindă măsura privind evacuările obligatorii pentru civilii care locuiesc pe linia frontului în estul și sudul Ucrainei. Într-o declarație la televiziunea națională, Vereşciuk a precizat că reprezintă o prioritate evacuarea femeilor cu copii și a persoanelor în vârstă din unele districte din regiunea estică Harkov și din regiunile sudice Zaporojie și Nikolaev.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident