MENIU

Război Ucraina. Victime colaterale. Aproape 400 de copii au murit până acum în conflict

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

De la declanșarea invaziei, trupele Federației Ruse au ucis 359 de copii și au rănit peste 700, conform ultimelor date de la Parchetul General al Ucrainei.

 „Până în dimineața zilei de 5 august, peste 1.059 de copii au fost răniți în Ucraina ca urmare a agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor, 359 de copii au murit și peste 700 au fost răniți de diferite grade de gravitate”, se arată în mesajul Parchetului General. 

Cifrele nu sunt definitive, pentru că procurorii încă lucrează pentru stabilirea ficrelor exacte, asta pentru că în locuri ostilități sunt în desfășurare, în multe teritorii au fost capturate și eliberate temporar.

Cele mai multe victime au fost înregistrate în Donețk - 371, Harkiv - 195, Kiev - 116, Cernihiv - 68, Luhansk - 61, Mykolaiv - 57, Herson - 54, Zaporizhia - 40.

Pe 4 august, ca urmare a bombardării inamice cu stațiile de transport public din centrul orașului Toretsk, regiunea Donețk, trei copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 15 ani au fost răniți.

De asemenea, un băiat de 14 ani  a decedat ca urmare a bombardamentelor de la Mariupol, regiunea Donețk, la începutul agresiunii armate.

Totodată, în timpul incursiunilor trupelor ruse în regiunea Donețk, încă patru copii au fost răniți în urma bombardamentelor.

2.211 instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor și bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse. Dintre acestea, 230 au fost complet distruse.

În Ucraina funcționează platforma online „Children of War”, care ar trebui să ajute la căutarea și salvarea copiilor și la eliberarea acestora din locurile de strămutare forțată sau deportare.