MENIU

Război Ucraina. SUA lucrează la un plan „B” pentru exportul de cereale ucrainene

Porturile din Ucraina, puternic bombardate de armata rusă. Foto/Profimedia

Statele Unite lucrează cu Ucraina la un „Plan B” pentru a debloca exporturile de cereale în urma atacurilor ruse asupra orașului Odesa. 

„Planul B include transportul rutier, feroviar și fluvial, precum și trimiterea de șlepuri și ajustarea sistemelor feroviare pentru a se potrivi mai bine cu cele europene, astfel încât exporturile să se poată deplasa mai rapid”, se arată într-un raport de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). 

Statele Unite au remarcat că este necesar să se țină seama de diverse circumstanțe neprevăzute, deoarece nu se poate avea încredere în Putin.

Pe 22 iulie, la Istanbul a  fost semnat un acord  pentru deblocarea a trei porturi ucrainene pentru exportul de cereale și alte produse agricole. Ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au semnat acorduri identice separate cu ONU și Turcia.

Conform acordului, valabil 120 de zile cu posibilitate de prelungire, controlul asupra porturilor Odesa, Chornomorsk și Pivdenny rămâne în întregime părții ucrainene. Navele trebuie să se deplaseze pe traseul aprobat de părți fără escortă militară, cu toate acestea, navele care merg în Ucraina sunt inspectate pentru prezența armelor.

Chiar a doua zi după semnarea acordului, trupele ruse au atacat Odesa cu patru rachete. Ca urmare a bombardamentelor, mai multe persoane au fost rănite,  iar infrastructura Portului Maritim Comercial Odesa a fost deteriorată. Când rachetele rusești au atacat portul, erau cereale care așteptau să fie expediate, dar depozitul de cereale nu a fost deteriorat.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că  atacul cu rachete asupra portului Odessa este „un scuipat” al lui Vladimir Putin, în fața președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și a secretarului general al ONU António Guterres. Ei au cerut ONU și Turcia să se asigure că Rusia își respectă obligațiile în cadrul funcționării în siguranță a coridorului de cereale.

La câteva ore după atacul rusesc asupra portului maritim Odesa, unde cerealele aşteptau să fie expediate, ONU a reacţionat. Secretarul general al ONU António Guterres „a condamnat fără rezerve atacurile din portul ucrainean Odessa”. Dar încă o dată nu a numit Rusia responsabilă pentru atacul cu rachete și încălcarea acordurilor.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat la scurt timp după bombardament că au fost purtate negocieri cu partea rusă, iar  rușii au asigurat că „nu au nimic de-a face cu acest atac”.

În aceeași zi, propagandistul rus Evgheni Popov  a recunoscut cu cinism că invadatorii au lovit portul Odesa. Deja duminică, greva a fost confirmată de Ministerul rus de Externe, secretarul de presă al departamentului, Maria Zakharova  , a spus că ținta atacului de „înaltă precizie” nu a fost cereale, ci o barcă, iar Ministerul rus al Apărării. s-a angajat să se laude cu filmările atacului asupra infrastructurii portuare.

Pe 23 iulie, The New York Times a publicat un articol în care o sursă anonimă a ONU susține   că Federația Rusă nu a încălcat din punct de vedere tehnic acordul de cereale semnat la Istanbul cu un atac cu rachete asupra portului Odessa.  De exemplu, Rusia nu a promis că nu va bombarda acele părți din porturile ucrainene care nu sunt direct implicate în exportul de cereale.

Ministerul de Externe a apelat imediat la conducerea ONU pentru clarificări.

Pe 24 iulie 2022, ONU a  negat afirmația  că Federația Rusă „nu a încălcat acordul” prin bombardarea portului din Odesa.