MENIU

Război Ucraina. Serviciile de informații occidentale așteaptă predarea orașelor Herson și Mariupol de către Rusia

Rușii au înlocuit indicatorul de la intrarea în Mariupol cu unul doar în rusă

Rusia ar putea pierde controlul asupra Hersonului și Mariupolului în timpul ofensivei ucrainene în curs, dacă președintele rus Vladimir Putin nu găsește întăriri pentru front, scrie The Washington Post, citând surse de informații occidentale.

Potrivit acestora, înfrângerea Rusiei lângă Harkov ar putea fi un punct de cotitură în război. Dar succesul viitor al Ucrainei depinde de acțiunile pe care le întreprinde Putin. În special, președintele rus are de ales între a se mobiliza și a căuta întăriri din alte surse.

„Rușii au probleme. Întrebarea va fi cum vor reacționa la acest lucru, dar slăbiciunile lor au fost identificate și nu au rezerve mari de forță de muncă sau echipamente”, spune o sursă WaPo. O altă sursă mai notează că armata rusă nu are arme și forță de muncă pentru a-și menține pozițiile. În regiunea Harkov, trupele ruse au abandonat tancurile, vehiculele blindate și muniția pentru a fugi.

„Desigur, acesta este un eșec militar. Nu știu dacă o pot numi o pierdere strategică majoră în acest moment”, a spus oficialul american. Cu toate acestea, unii oficiali americani avertizează că Rusia are încă posibilitatea de a se regrupa și de a riposta. Cu toate acestea, ei exclud ca Putin să recurgă la utilizarea armelor nucleare chimice sau tactice.

În Statele Unite, după înfrângerea Rusiei lângă Harkov, ei așteaptă descoperiri ale forțelor ucrainene din sud. Sub atacul Ucrainei, Rusia poate părăsi orașele importante din punct de vedere strategic Herson și Mariupol. Eliberarea acestor orașe va fi mai semnificativă decât retragerea Rusiei din regiunea Harkov.

Ofițerii ruși din direcția Herson sunt deprimați moral, scrie BBC  cu referire la generalul Forțelor Armate ale Ucrainei Dmitri Marchenko. „Din câte știm, li s-a ordonat să nu deschidă focul, ci să negocieze cu armata ucraineană și să elibereze teritoriile ocupate”, spune generalul.

De asemenea, Rusia ar putea avea probleme cu rezervele: detașamentele de voluntari care au fost recrutate pentru războiul din Ucraina, după înfrângerea de lângă Harkov, refuză să participe la ostilități. Comandamentul militar rus a suspendat trimiterea pe front a unor unități deja formate, scrie Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) cu referire la Statul Major al Ucrainei.

Forțele ucrainene avansează cu succes în regiunile Donețk și Lugansk. Potrivit șefului autoproclamatei RPD, Denis Pușilin, republica a pierdut controlul asupra Sviatogorsk, a cărui capturare a raportat în iunie șeful Ministerului rus al Apărării, Serghei Șoigu. Sunt bătălii pentru Liman, care vor deschide calea unei noi ofensive a Ucrainei.

Șeful regiunii Lugansk, Serghei Gaidai , a vorbit despre retragerea trupelor ruse din Kremennaya, lângă Severodonețk, pe care Rusia a ocupat-o la sfârșitul lunii aprilie. S-a golit și Starobelsk, la 100 de kilometri de granița cu Rusia. Astfel, Rusia nu mai controlează pe deplin regiunea Lugansk din Ucraina.

„Totul este concentrat pe direcția Liman. Vedem că rămășițele trupelor armatei ruse sunt trase acolo. [Armata rusă de acolo] groază, sapă, trag RZSO. Lovitura principală va fi acolo și de acolo va începe dezocuparea regiunii Lugansk”, a spus Gaidai.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident